HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA opent nieuwe vestiging in Amsterdam IJburg
16-01-2014
Eind maart zal de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een nieuwe vestiging openen in de nieuwste Amsterdamse wijk IJburg. 
Op 13 januari vond de sleuteloverdracht plaats van Woonstichting De Key aan de OBA van het pand Diemerparklaan 79, waar het nieuwe filiaal gevestigd zal worden.

In de oorspronkelijke plannen voor IJburg was er al in 2008 sprake van een OBA-vestiging in de wijk, maar de (bouw)crisis stak daar een stokje voor. Bewoners startten vervolgens op eigen initiatief bibliotheekvoorzieningen, in eerste instantie (in 2006) de kinderbibliotheek Lees je blauw, vorig jaar gevolgd door de zogeheten Flexbieb.
De OBA stelt goed te willen samenwerken met deze door vrijwilligers gerunde bewonersinitiatieven. Lees Je Blauw zal overgaan in de Bibliotheek IJburg en met de Flexbieb is de OBA in gesprek om te bezien hoe activiteiten op elkaar afgestemd kunnen worden en hoe men elkaar kan versterken.

De OBA stelt in te willen spelen op het specifieke karakter van de wijk IJburg (veel kinderen, hoogopgeleiden, zzp’ers) door van de vestiging een experimenteel filiaal te maken met veel aandacht voor nieuwe vormen van informatieverstrekking. 
Directeur Hans van Velzen op de website van de OBA: 'In ons aanbod zullen informatie en advies, educatie en ontmoeting centraal staan, waarbij digitaal de voorkeur krijgt boven fysiek, mede gezien de beperkt beschikbare ruimte. Een mooie ontwikkeling in dat opzicht is dat vanaf volgende week via een landelijk platform meer dan 5000 e-books voor bibliotheekgebruikers beschikbaar komen, dus dat sluit mooi op elkaar aan.
In ons educatieve programma zullen we focussen op taalontwikkeling en mediavaardigheid, waarbij we aansluiten op de ontwikkelingen bij de overheid om alleen nog digitaal met de burgers te communiceren.
De ontmoetingsfunctie ondersteunt de mogelijkheid om bewoners van de wijk met elkaar te verbinden, waarbij voor velen de bibliotheek een plek is waar men elkaar kan ontmoeten en met een goed gevoel weer vandaan gaat. Daarnaast wil de OBA in IJburg een podium bieden voor alle doelgroepen, waaronder ZZP’ers
Kortom het wordt voor de OBA een plek voor nieuwe vormen van bibliotheekwerk, maar natuurlijk gebaseerd op de uitgangpunten van toegang bieden tot informatie en educatie voor iedereen..'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie