HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
VOB wil lokale verantwoordelijkheid voor bibliotheekvoorziening in nieuwe Bibliotheekwet verankeren
19-01-2014
De Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) stelt in reactie op het op 17 januari door minister Bussemaker ingediende wetsvoorstel 'Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen' dat de verantwoordelijkheid van elke stad en dorp om haar inwoners een volwaardige bibliotheek te bieden in het voorstel ontbreekt.
De VOB stelt dat door bezuinigingen op het gemeentebudget steeds meer bibliotheken in stadswijken en dorpen dreigen te worden gesloten en roept minister Bussemaker daarom op om de gemeentelijke verantwoordelijkheid van gemeenten om een volwaardige bibliotheekvoorziening aan hun inwoners te bieden alsnog in de wet te regelen.

De VOB noemt de bibliotheek een essentieel onderdeel van de lokale samenleving en stelt zich zorgen te maken over het verdwijnen van bibliotheken uit gemeenten als gevolg van gemeentelijke bezuinigingen. Het bibliotheekaanbod verschraalt hierdoor. Het wetsvoorstel kan deze verschraling voorkomen wanneer in het voorstel wordt opgenomen dat in iedere gemeente een bibliotheekvoorziening nodig is, aldus de VOB.

Zie ook de op 17 januari gepresenteerde stukken mbt de wet:
Wetsvoorstel Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen
Advies Raad van State Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen
Nader rapport Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen

Zie verder het artikel 'Raad van State: overregulering in voorstel Stelselwet'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie