HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Laatste week voor Europese consultatie auteursrecht
28-01-2014
De Europese Commissie organiseert tot 5 februari een publieke consultatie over de toekomst van het auteursrecht in een digitale samenleving.  Verschillende bibliotheekorganisaties roepen op tot deelname aan deze consultatie.
De consultatie, die op 5 december van start ging, vindt plaats met het oog op het voornemen het auteursrecht te moderniseren. Er is een vragenlijst opgesteld over de verschillende aspecten van auteursrecht, onder andere ook met betrekking tot digitale informatie en de beschikbaarheid daarvan op internet.

Een van de bibliotheekorganisaties die oproepen tot deelname aan de consultatie is EBLIDA, die daarover onder andere stelt: 
'For a long time already, we, librarians and information specialists, have claimed that copyright reform is needed at the European level. In an increasingly fast changing environment, we cannot work anymore with rules created before the Internet age.
With the consultation on the review of the EU copyright rules, the European Commission is providing us with an ideal opportunity to have our say on where the concrete and real changes need to happen.'
EBLIDA raadt hiertoe het gebruik van het platform Let's fix EU Copyright! aan

Ook de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) roept op tot deelname. De VVBAD stelt over de consultatie: 'Het is een bijzonder belangrijke bevraging waarbij ook de macht van het getal speelt. Zoveel mogelijk institutionele gebruikers zoals bibliotheken, archieven en musea moeten reageren. Dit is een unieke gelegenheid om te pleiten voor een auteursrecht dat rekening houdt met de noden van bibliotheken, archieven en musea en hun gebruikers in een digitale omgeving.'
Het Vlaamse Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving (SA&S), waar onder andere Bibnet, FARO en de VVBAD deel van uitmaken, heeft ter verduidelijking een toelichting bij de consultatie (pdf) opgesteld en formuleerde een antwoord (Word-document) op de vragen die voor de bibliotheeksector van belang zijn, zo meldt de VVBAD

Ook verschillende andere (erfgoed)organisaties wijzen op het belang van deelname aan de consultatie, onder andere Kennisland en Digitaal Erfgoed Nederland (DEN). Gisteren heeft de werkgroep auteursrecht van Nederlandse erfgoedinstellingen een gezamenlijke reactie (pdf) op de consultatie gepubliceerd. Tot en met maandag 3 februari kunnen erfgoedinstellingen zich bij deze reactie aansluiten, die vervolgens namens deze instellingen ingediend zal worden, aldus Kennisland.

Overigens werd later bekendgemaakt dat de termijn voor de consultatie is verlengd tot 5 maart.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie