HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Assen heeft Kidsbieb
07-02-2014
De bibliotheek wordt volledig gerund door de leerlingen.
Kinderen van groep 7 van de Asser basisscholen De Lichtbaak en Driemaster hebben in de multifunctionele accommodatie Pittelo, waar hun scholen gevestigd zijn, een bibliotheek gekregen die ´Kidsbieb´ gedoopt werd. De bibliotheek wordt volledig gerund door de kinderen zelf: van uitlenen tot voorlezen aan peuters, van pr-activiteiten tot het geven van advies. Leerlingen van beide scholen kunnen een pasje halen, boeken uitzoeken en ze meenemen naar huis.

De Kidsbieb heeft naast een aantal medewerkers maar liefst drie directeuren, die hun functie verwierven na een sollicitatie bij de beide directeuren van de basisscholen, zo bericht het Dagblad van het Noorden. De elfjarige directeur Denisa licht haar vaardigheden en motivatie toe: ‘Ik kan goed rondleiden en ik vind het leuk om andere kinderen te helpen. Als iemand blij wordt van een boek, nou, daar word ik zelf ook heel blij van.’ Schooldirecteur Chris Vegter maakt er zich geen zorgen over dat de boel uit de hand zal lopen: ‘Stel, iemand levert zijn boek niet meer in, wat dan? Dat moeten ze onderling maar uitzoeken.’
Chris Vegter deed het idee voor de KidsBieb op tijdens een bezoek aan Hoorn, waar hij een lezing hield bij de Brede School Bibliotheek, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Op haar website schrijft de Bibliotheek Assen: ‘Met ondersteuning van de Bibliotheek Assen is een kinderbibliotheek ingericht: een bieb voor en door kinderen. Kinderen zijn de baas en zij maken de keuzes. Kinderparticipatie is meedenken en meedoen. Volwassenen zijn er om de kinderen te ondersteunen. Het project haakt aan bij het Onderwijs Netwerk Ondernemen (zie voor meer informatie hierover onder andere ook de website van Bibliotheek Assen) en ontwikkelt ondernemend gedrag bij kinderen. De kinderbieb is een onderdeel van de scholen, is ingebed in het lesprogramma en sluit aan bij de kerndoelen.´

´De Asser scholen ontvingen bij het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met Bibliotheek Assen een flinke collectie boeken uit de gesloten Asser bibliotheekfilialen. De scholen besloten deze beschikbaar te stellen voor het lenen voor thuis’, aldus de bibliotheek.

Bij de opening van de KidsBieb ontving wethouder Maurice Hoogeveen uit handen van medewerkers van de KidsBieb het eerste exemplaar van het boek Ondernemend leren met moderne media’van Itie van den Berg, dat de verschillende ondernemingen van kinderen op Asser basisscholen (waaronder de KidsBieb) beschrijft.

Het boek (een uitgave van Bibliotheek Assen) en de oprichting van de KidsBieb zijn mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW en Economische Zaken.

Beluister ook het radioverslag van RTV Drenthe over de opening van de KidsBieb.
Voor meer achtergrondinformatie over de KidsBieb, zie hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie