HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Uitgevers komen dit jaar met abonnementsdienst voor streaming e-books
13-02-2014
De uitgeverijen WPG en Lannoo Meulenhoff hebben plannen om dit jaar een streamingdienst voor e-books te lanceren op basis van een abonnementsmodel, ook wel een Spotify (of Netflix) voor boeken genoemd.
Gebruikers zouden voor een maandelijks bedrag via deze streamingdienst onbeperkt e-books kunnen lezen, zo meldt NRC Next vandaag.

Tot de uitgeefconcerns WPG en Lannoo Meulenhoff behoort een groot aantal belangrijke Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen, waaronder De Bezige Bij, De Arbeiderspers, Bruna, Meulenhoff, Unieboek | Het Spectrum, Boekerij en Querido en ze vertegenwoordigen daarmee bijna de helft van de Nederlandstalige e-bookmarkt.

Lisa van den Herik, de projectleider die de dienst in opdracht van beide uitgeverijen opzet, zegt in NRC Next dat de bestsellers goed vertegenwoordigd zullen moeten zijn in het aanbod, dat bij lancering duizenden titels moet omvatten, 'om de dienst interessant te maken voor een grote groep lezer'.
Het is de bedoeling dat er ook een mogelijkheid geboden wordt om de aangeboden e-books zonder internetverbinding te lezen.

Het verdienmodel is zo ingericht dat auteurs een hogere vergoeding krijgen naarmate hun boeken meer en langer worden gelezen. Volgens NRC Next hopen de uitgeverijen met de dienst piraterij van e-boeken tegen te gaan en een nieuwe lezersmarkt aan te boren.

In augustus vorig jaar kwamen er al berichten naar buiten over plannen van beide uitgeverijen voor een abonnementsdienst voor e-books. Projectleider Van den Herik kan nog geen precieze datum noemen voor de lancering van de dienst, maar 'vanwege de discussie in de media over piraterij van digitale boeken, vonden we het tijd om onze plannen nu vast naar buiten te brengen', zo wordt Van den Herik geciteerd door de Volkskrant.

Het is nog onbekend wat een abonnement moet kosten.

Uit deze week bekendgemaakte cijfers van marktonderzoekbureau GfK blijkt overigens dat er vorig jaar 39,3 miljoen papieren boeken werden verkocht, zo'n 10 procent minder dan in 2012. De omzet daalde met 6,6 procent tot 508,7 miljoen euro. De verkoop van e-books (voor e-readers) gaf een stijging te zien van 38 procent (circa 500.000), naar een totaal van 1,7 miljoen verkochte e-books.Het marktaandeel van e-books steeg daarmee in 2013 van 2,2 naar 3,2 procent. Ook de omzet uit e-books is met 16,6 miljoen euro (groei 37,2 procent) nog relatief bescheiden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie