HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
UKB stapt over op OCLC WorldShare Platform
17-02-2014
Van de UKB-leden doet de TU Eindhoven vooralsnog niet mee.
UKB (het sinds 1977 bestaande samenwerkingsverband van de dertien universiteitsbibliotheken en de KB) en OCLC hebben de consortiumovereenkomst getekend voor de overgang van de informatie-infrastructuur van de Nederlandse universiteitsbibliotheken naar het OCLC WorldShare Platform.

Dit betekent dat UKB-leden (met uitzondering van de bibliotheek van de TU Eindhoven, die zich nog niet heeft aangesloten) de Nederlandse werkwijze op het gebied van catalogiseren, interbibliothecair lenen en discovery direct kunnen integreren in het wereldwijde netwerk. WorldShare biedt een open aanpak in de cloud voor het delen van metadata, applicaties en innovaties, waardoor bibliotheekconsortia op nationaal en regionaal niveau kunnen samenwerken. Tevens kunnen zij internationaal de handen ineen slaan om hun online zichtbaarheid te vergroten en profiteren van de besparingen dankzij wereldwijde samenwerking.

De nieuwe overeenkomst moet een essentiële bijdrage leveren aan de rol die UKB nu en in de toekomst wil vervullen in de wereld van de wetenschappelijke informatievoorziening. De overstap van de huidige nationale gezamenlijke informatie infrastructuur (GII) naar de internationale omgeving van WorldShare maakt het voor UKB mede mogelijk deze voornemens te realiseren.

De overgang van UKB naar de nieuwe infrastructuur heeft geen invloed op de lopende afspraken met betrekking tot de huidige Nederlandse infrastructuur die in GII-verband gelden, zo laat OCLC in een persbericht weten.

Anja Smit, voorzitter dagelijks bestuur UKB: ‘Onze gebruikers acteren op het web. Dit contract met OCLC zorgt ervoor dat bibliotheekservices maximaal kunnen integreren met hun workflows. Zo creëren we de optimale digitale wetenschappelijke informatievoorziening van de toekomst.’

Eric van Lubeek, managing director OCLC EMEA: ‘OCLC is trots op de nieuwe overeenkomst met UKB. Dit is een belangrijke stap voor ons in de realisatie van de WorldShare-strategie van OCLC. Het komende transitietraject zal een voorbeeld zijn voor andere bibliotheken en bibliotheekconsortia, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. We staan met UKB aan de vooravond van een vernieuwend, maar ook complex traject en zullen samen met de betrokken bibliotheken de transitie naar WorldShare vorm gaan geven.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie