HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nationale Bibliotheekcatalogus live bij de OBA
04-03-2014
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft als eerste Nederlandse bibliotheek de Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC) in gebruik genomen. Sinds gisteren hebben bezoekers en leden van de OBA via www.oba.nl toegang tot de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC+).
Met intelligente zoektechnieken, een betere koppeling tussen vergelijkbare titels en uitgebreidere filtermogelijkheden is het eenvoudig zoeken en navigeren binnen en tussen de verschillende lokale en landelijke bronnen, zo stelt Bibliotheek.nl (BNL), dat de NBC+ ontwikkelt in opdracht van het ministerie van OCW, in een persbericht.  

De koppeling van de OBA aan de NBC+ betekent de eerste stap op weg naar een landelijke uitrol van de Nationale Bibliotheekcatalogus. De komende maanden zullen meer bibliotheken volgen. De NBC+ biedt op termijn toegang tot het volledige bezit van alle openbare bibliotheken in Nederland en tevens tot een groot aantal landelijke bronnen. Hiermee komen miljoenen documenten op een makkelijke manier voor een breed publiek beschikbaar. Het systeem is zo ontwikkeld dat andere partijen met apps en portals kunnen aansluiten op de NBC+. De e-bookcollectie van de Bibliotheek zal over enige tijd ook via de NBC+ doorzoekbaar zijn, aldus BNL.

Naar verwachting zijn in de loop van 2015 alle openbare bibliotheken aangesloten. Tijdens dit proces wordt ook het aantal bronnen uitgebreid dat via de NBC+ kan worden geraadpleegd. Dit betekent voor de gebruiker dat er steeds meer data beschikbaar komen die op een overzichtelijke manier worden gepresenteerd, zo stelt BNL

Diederik van Leeuwen, directeur Bibliotheek.nl (BNL): 'Het zoeken naar informatie bij de Bibliotheek gaat een nieuw tijdperk in met de komst van de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC+). Het verknopen van de collecties van alle bibliotheken en andere bronnen is een technisch en organisatorisch hoogstandje waar jaren aan gewerkt is. Dit is in eerste instantie voor de klant minder zichtbaar, maar voor nu een fantastisch resultaat.'

Zie ook het in juni 2013 verschenen artikel van Edwin Mijnsbergen, 'De voortgang van de NBC in zes vragen'.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie