HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
VOB roept op te reageren op Europese consultatie auteursrecht
04-03-2014
De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft zich aangesloten bij de bibliotheekorganisaties die hebben gereageerd op de door de Europese Commissie georganiseerde publieke consultatie over de toekomst van het auteursrecht in een digitale samenleving. De VOB roept bibliotheken op eveneens te reageren.
Oorspronkelijk liep de periode van de consultatie tot 5 februari, maar later werd bekendgemaakt dat de termijn is verlengd tot 5 maart.

De consultatie, die op 5 december van start ging, vindt plaats met het oog op het voornemen het auteursrecht te moderniseren. Er is een vragenlijst opgesteld over de verschillende aspecten van auteursrecht, onder andere ook met betrekking tot digitale informatie en de beschikbaarheid daarvan op internet.
Verschillende bibliotheekorganisaties, waaronder EBLIDA en de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) riepen op tot deelname aan de publieke consultatie.

De Europese consultatie biedt bibliotheken en erfgoedinstellingen de mogelijkheid om auteursrechtelijke belemmeringen en gewenste oplossingsrichtingen voor hun functioneren in het digitale domein onder de aandacht van de Brusselse beleidsmakers te brengen, zo stellen de verschillende bibliotheekorganisaties.
 
De VOB laat vandaag weten ook gereageerd te hebben op de consultatie. Deze reactie (pdf) is gebaseerd op de reactie van FOBID, waarin het bibliotheekveld samenwerkt, aldus de VOB. In deze reactie wordt onder andere uiting gegeven aan de wens om te komen tot een grotere harmonisering en flexibilisering van het auteursrecht. Verder wordt concreet ingegaan op het ‘thuisgebruik’ van digitale content, de online uitleen van e-books, massadigitalisering van collecties, en de toegang tot omgewerkte content voor gehandicapten.

Bibliotheken kunnen de VOB-reactie ondersteunen door zelf ook te reageren. 'Onder het motto dat in Brussel de getallen tellen,' zo stelt de VOB. De VOB roept op hiertoe de modelantwoorden (Word-document) te gebruiken die aansluiten bij de reacties van VOB en FOBID.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie