HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Inwoners Burgerveen richten 'bibliotheek' op
07-03-2014
Een collectie boeken in het dorpshuis is een alternatief voor de weggevallen bibliobus.
Burgerveen heeft na het stoppen van de bibliobus weer een bibliotheekvoorziening, zo bericht Dichtbij.nl. Die is in het leven geroepen door betrokken inwoners van het dorp en behelst een collectie boeken in het dorpshuis.

Het idee voor een alternatief voor de bibliobus komt van onder anderen Netty Spijker, Carla Bakker en Leny Vreeburg. 'We hebben in november de bibliobusman Jan Arendsman uitgezwaaid. Maar om naar de bibliotheek in Nieuw-Vennep of Hoofddorp te gaan is hier geen busverbinding. Wij moeten hier gewoon voor onszelf opkomen. We hebben dus maar vier kasten gekocht.' Daarbij kregen zij hulp van Heleen van Nes, die zich toelegde op het verzamelen van boeken die van de rommelmarkt in Rijsenhout waren overgebleven.

Dorpsraadvoorzitter Sjaak Pappe beschouwt de bibliotheek als een in vervulling gegane wens. 'Nu resten er op ons wensenlijstje nog hondenpoepbakken, de afronding van het wandelpad, het tegengaan van sluipverkeer zonder chicanes en het tegengaan van windmolens, vermindering van het aantal verkeersborden en het opknappen van de buitenkant van ons dorpshuis. En ja, ook nog een aantal verrijdbare boekenkasten voor deze bibliotheek!'

De bibliotheek in het dorpshuis is iedere dinsdag geopend van 18.30 tot 19.30 uur en op donderdag van 10.00 tot 11.00 uur. Lenen kan gratis, het is niet nodig om lid te worden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (5)

Ap de Vries
7-3-2014 10:30
De eerste zin van het artikel slaat de spijker op de kop: een collectie boeken. De kop - die spreekt over een bibliotheek - klopt dus niet. Hoewel een begrijpelijk initiatief van Burgerveners, is hier geen sprake van een bibliotheek. Een tijdschrift dat zich vooral richt op de professionals in de openbare bibliotheken mag wat zorgvuldiger zijn, ook om financieel strategische redenen.    
Redactie
7-3-2014 10:56
Definitie van bibliotheek: "Een bibliotheek of boekerij is een verzameling boeken en andere documenten, of de plaats waar een dergelijke verzameling beheerd wordt. In de spreektaal wordt tegenwoordig vaak "bieb", "biep" of "bib" gezegd."
Ap de Vries
12-3-2014 11:37
Erg gemakkelijk om je achter het woordenboek te verschuilen. En politiek naief. Pak het voorstel van wet Stelsel Openbare Bibliotheekvoorzieningen er eens bij: artikelen 4 en 5. Daar staan de functies en kenmerken die een openbare bibliotheek tot een openbare bibliotheek maken. Als we elke kast met boeken in onze brancheorganen een bibliotheek gaan noemen - hoe goed bedoeld die kast ook is - dan geven we de financiers van het openbaar bibliotheekwerk alle argumenten in handen om te korten op de middelen voor de openbare bibliotheken en daarmee onze professionaliteit en engagement te ondermijnen.     
Redactie
13-3-2014 20:26

Het is niet nodig dat voorstel erbij te pakken en artikelen 4 en 5 te lezen, omdat nergens in het bericht of in de reactie erop sprake is van een 'openbare bibliotheek' in Burgerveen.

Sjaak Pappe
4-4-2016 23:05
 Lieve reaguurders/mensen, jullie hebben er niet zoveel van begrepen, toch?

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie