HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Manifest ´Iedere gemeente een bibliotheek´ aangeboden aan Tweede Kamerleden
20-03-2014
Op dinsdag 18 maart heeft de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) namens alle openbare bibliotheken het manifest 'Iedere gemeente een bibliotheek' aangeboden aan leden van verschillende Tweede Kamerfracties en aan vertegenwoordigers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). .
De VOB stelt in een persbericht dat VOB-voorzitter Kars Veling het manifest 'Mijn bieb moet blijven! Elke gemeente een bibliotheek' vanuit een speciaal daarvoor ingerichte pop-up bibliotheek op het Plein in Den Haag heeft overhandigd aan de Tweede Kamerleden Norbert Klein (50Plus), Arno Rutte (VVD), Jasper van Dijk (SP), Jacques Monasch (PVDA), Vera Bergkamp (D66), Carla Dik Faber (CU) en Mona Keijzer (CDA).
Daarbij ontstond er een spontaan debat waaruit naar voren kwam dat alle Kamerleden het belang van de openbare bibliotheek ondersteunen, aldus de VOB.

De VOB citeert met name Jacques Monasch van de PvdA en Jasper van Dijk van de SP.
Jacques Monasch: '1 bieb per gemeente is veel te weinig! Dit initiatief van de openbare bibliotheken mag nog ambitieuzer en breder uitgerold worden.'
Jasper van Dijk): 'Ik steun deze actie voor de volle honderd procent. In iedere gemeente moet minimaal 1 bibliotheek aanwezig zijn! Ik heb een amendement ingediend die elke partij, die de bibliotheek een warm hart toedraagt zou moeten ondersteunen.'

De online petitie is inmiddels door bijna 6300 mensen ondertekend. Ook verschillende schrijvers en 'prominenten' hebben zich achter de actie geschaard. De VOB is de campagne gestart met het oog op de aanstaande behandeling van de bibliotheekwet in de Tweede Kamer en de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart . De VOB wil met de campagne protesteren tegen de sluiting van bibliotheekvestigingen en bewerkstelligen dat in de wet ‘Stelsel openbare bibliotheekvoorziening’ (Wsob) een bepaling wordt opgenomen dat iedere gemeente de verantwoordelijkheid heeft om een volwaardige bibliotheekvoorziening aan haar inwoners te bieden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie