HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
LeesID: één digitale boekenkast; nog geen aansluiting Bibliotheek.nl
29-04-2014
 De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is samen met boekverkopers bezig met een project 'LeesID' om een centrale omgeving te ontwikkelen waar consumenten toegang hebben tot al hun gekochte e-books. Ongeacht bij welke e-bookwinkel die boeken gekocht zijn.
 LeesID moet een soort overkoepelend platform worden, waarop deelnemende e-bookwinkels de gekochte e-books toegankelijk maken, zodat kopers al hun eerder gekochte én nieuwe ebooks in één digitale boekenkast kunnen zetten. Er is een website in ontwikkeling waarop een en ander wordt aangekondigd.

Europees niveau
Desgevraagd meldt CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer dat LeesID in ontwikkeling is en dus er eigenlijk nog niets is. Van Nispen: 'Dat maakt het melden erover wat lastig. De berichten in de “pers” zijn er via the grapevine ingekomen. Op zich prima. Vooralsnog gaat het om een digitale boekenkast, waar je inderdaad alle digitale boeken zou moeten kunnen terugvinden, wat ons betreft ook die van de bibliotheek. Bibliotheek.nl is in die zin aangesloten. Het CB [v/h Centraal Boekhuis, thans CB-logistics – red.] speelt geen rol bij LeesID. De ontwikkeling is inmiddels twee jaar lang aan de gang. Dit omdat het overstijgend is op alle e-initiatieven op leesgebied die er zijn. Vandaar dat we ook op Europees niveau hiermee aan de slag zijn. Zodra er echt iets te melden valt, laten we dat weten. Voor nu houden we even nog onze mond.'

Covers e-books?
Gevraagd naar een mogelijke rol voor Bibliotheek.nl (BNL) verwijst BNL-directeur Diederik van Leeuwen naar Coen van Hoogdalem van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). Van Hoogdalem meldt desgevraagd dat er contacten zijn van de VOB met de CPNB en LeesID, maar dat die nog niet hebben geleid tot concrete afspraken. 'Onze prioriteit ligt op het in september introduceren van het e-bookpluspakket. Op welke wijze we eventueel kunnen deelnemen aan LeesID moeten we nog bekijken. Je zou kunnen denken aan het opnemen van de covers van e-books die men in de bibliotheek heeft geleend in de digitale boekenkast. Maar zoals gezegd, hebben we andere prioriteiten en in 2014 zullen we zeker nog niet aansluiten', aldus Van Hoogdalem. Voor de technische aspecten verwijst hij naar Van Leeuwen. Die zegt: 'Er valt verder niets te melden, we zijn er technisch nog niet mee bezig.'

Raymond Snijders, werkzaam bij de Hogeschool Windesheim, schreef over LeesID op zijn Vakblog naar aanleiding van een artikel op de website van het 'Cultureel Persbureau”. Op de website van HP/De Tijd verscheen een column van Geert Poorthuis, 'boekhandelaar, journalist, hartstochtelijk lezer en docent Nederlands',  over de mogelijke gevaren van LeesID.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie