HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Presentatie e-bookregeling: uitgevers ontvangen voor nieuwe titels € 0,48 tot € 0,60 per stream of download
06-05-2014
Stichting Bibliotheek.nl (BNL) maakte tijdens een bijeenkomst met uitgevers op 17 april de bedragen bekend die per stream of download via het CB aan de uitgevers zullen worden betaald.  Voor nieuwe titels zal het gaan om € 0,48 per stream of download. Voor de bestsellers uit de CPNB-top-60 gaat het om € 0,60.
Bibliotheek.nl (BNL) maakt voor geregistreerde gebruikers die e-books via het e-bookplatform willen lenen onderscheid tussen een basisabonnement en een pluspakket. Het basisabonnement is voor leners gratis en betreft onbeperkt lenen van titels die ouder zijn dan drie jaar. Het pluspakket voor boeken die jonger zijn dan drie jaar kost de lener € 20 voor 18 e-books volgens een strippenkaartmodel: wie 18 e-books heeft gelezen kan voor weer € 20 de volgende 18 e-books lenen. Dat komt dus neer op € 1,11 per stream of download.

BNL maakte tijdens een bijeenkomst met uitgevers op 17 april de bedragen bekend die per stream of download via het CB (v/h Centraal Boekhuis) aan de uitgevers zullen worden betaald (zie de presentaties en het filmpje).
Voor boeken ouder dan drie jaar (basispakket) zal het eerste jaar van aanbieding € 0,24 per stream of download worden betaald en elk volgend jaar € 0,12. Dat laatste bedrag staat gelijk aan de leenvergoeding voor papieren boeken.
Voor e-books die jonger zijn dan drie jaar (pluspakket) zijn er enkele varianten: voor e-books tussen ongeveer 1 en 3 jaar gaat het om € 0,36 per stream of download. Voor nieuwe titels (jonger dan een half jaar tot een jaar, ter beoordeling aan een VOB-reviewcommissie), zal het gaan om € 0,48 per stream of download. Voor de bestsellers uit de CPNB-top-60 komt daar nog € 0,12 bij en gaat het dus om € 0,60.
Het blijkt dat er minder aan uitgevers wordt afgedragen dan € 1,11 per stream of download (de door uitgevers geëiste € 20 per 18 e-books). Wat er overblijft, wordt gebruikt ter dekking van de gemaakte kosten.

Eerdere variant
In een eerdere variant van de e-bookregeling (ledenvergadering VOB juni 2013) was uitgegaan van drie modellen: e-books jonger dan een jaar ('on demand' voor titels uit de 'head') voor een door de gebruiker te betalen commercieel tarief van € 1, 2 of 3 per stream of download.
Dan, net als nu, 'gelimiteerd' voor de titels uit de 'shoulder' (e-books tussen 1 en 3 jaar oud) met voor de gebruiker € 20 voor 18 streams of downloads. Als derde 'onbeperkt' voor de 'long tail'. Dit is dus in de nieuwe regeling onveranderd: gratis voor de lener, maar door BNL (straks de Koninklijke Bibliotheek) aan de uitgevers te betalen uit de gelden die van OCW beschikbaar komen na de ontrekking uit het gemeentefonds (€ 8 miljoen in 2015 oplopend naar € 12,2 miljoen in 2018).

Uitstel
Zoals in maart werd bericht, is het e-bookpluspakket uitgesteld tot na de zomer. BNL wil eerst meer testen bij en met de bibliotheken en meer kennis creëren bij bibliotheken over de procesgang. Voor de uitgevers betekent dit dat er tot het najaar nog geen onderscheid zal zijn tussen basis- en pluspakket-titels.

Petitie
Hoewel de VOB noodgedwongen heeft ingestemd met de regeling, is het streven nog steeds dat er eenzelfde soort leenrechtregeling komt als voor papieren boeken. Om die reden werd 23 april aan Marietje Schaake van het Europees Parlement een petitie `Right to e-read” overhandigd. Iedereen kan de petitie online ondertekenen


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie