HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Wijchen verhuist volgend jaar naar ’t Mozaïek
07-05-2014
De bibliotheek wil bij de inrichting en programmering het concept van de 100 Talenten niet alleen voor de jeugd invoeren maar ook voor volwassenen.
Begin 2015 verhuist de Bibliotheek Wijchen naar sociaal-cultureel centrum ’t Mozaïek, waar een bibliotheekvleugel van ongeveer veertienhonderd vierkante meter aangebouwd wordt om de verhuizing mogelijk te maken. Anja Kaashoek, directeur Bibliotheek Wijchen, over de verhuizing: ‘Al vanaf de jaren tachtig zijn we bezig met steeds weer andere nieuwbouwplannen. Uiteindelijk is in 2007 door de gemeente het pand naast de bibliotheek aangekocht. Er werden voorbereidingen getroffen, er werd bodemonderzoek gedaan. Maar toen brak de crisis uit en was er geen projectontwikkelaar meer die wilde gaan bouwen en werd het on hold gezet. Al die jaren is er aan ons pand geen onderhoud gedaan. We hebben daarbij nog enkel glas, een oude lift en een oude verwarmingsinstallatie uit de jaren zeventig. De boel hier fundamenteel opknappen kost al gauw een paar miljoen. In 2010 kwam de nieuwe wethouder met het idee: dat sociaal-cultureel centrum staat er, daar willen we de bibliotheek naartoe hebben als trekker, jullie hebben zo’n duizend bezoekers per maand. Er was inmiddels ook een vmbo-school naast ’t Mozaïek gekomen. De gemeente heeft bij de provincie subsidie aangevraagd voor de versterking van de culturele infrastructuur en heeft die gekregen. Het gaat op basis van cofinanciering, dus de gemeente heeft er ze zelf ook de helft in geïnvesteerd. Binnen dat project wordt ook de lokale Wijchense Omroep in ’t Mozaïek geherhuisvest, wordt de foyer uitgebouwd en wordt de noordgevel verduurzaamd en geïsoleerd.

Voor de nieuwbouw zijn we met twee basisscholen bezig om met een groep kinderen te kijken: hoe willen we die bibliotheek inrichten? Voor de jeugdbibliotheek gaan we uit van de filosofie van de 100 Talenten. We willen het ook voor de volwassenen op die manier gaan doen. Ik denk namelijk niet dat het met alle 100 talenten ophoudt als je twaalf bent. Dus wij zijn nu ook volwassenen aan het mobiliseren die willen met ons en de inrichter Christiaan Houtsma van Plan 74 willen meedenken hoe we de beleving in de bibliotheek zo goed mogelijk kunnen maken.

Op 7 mei wordt er begonnen met de bouw, eind van het jaar moet het klaar zijn. En dan willen wij daarna natuurlijk de beste bibliotheek van Nederland zijn.'

Zie over de toekomstplannen van Bibliotheek Wijchen, ook hier (pdf)


Print deze pagina

Gerelateerde informatie