HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Rozet Beste Gebouw van het Jaar 2014
21-05-2014
Het onderkomen van de Bibliotheek Arnhem werd gekozen uit 250 en 7 nominaties.
De Beste Bibliotheek van Nederland 2013 zit in het Gebouw van het Jaar 2014, zo werd gistermiddag bekendgemaakt door juryvoorzitter Paul Schnabel. Rozet is een ontwerp van Neutelings Riedijk Architects. In het gebouw zijn behalve de bibliotheek ondergebracht de Volksuniversiteit, Erfgoedcentrum en Kunstbedrijf.

De Gelderlander citeert het Juryrapport: 'Het publiek voelt zich duidelijk thuis in het "Arnhems blonde" gebouw dat van 08.00 uur tot 23.00 uur leeft. Rozet is onmiskenbaar een icoon, een aanjager binnen de stadsontwikkeling, maar met zijn publieke interieur even goed een ontmoetingspunt en een podium voor stedelijke activiteiten.'  Ook Archtectenweb citeert het juryrapport over het gebouw van Neutelings Riedijk: ‘De opgave om op een langgerekte kavel, op de overgang tussen het historische centrum en het ontwikkelingsgebied Rijnboog, een huis te maken voor de bibliotheek, het kunstbedrijf, de kunstuitleen, de Volksuniversiteit en het Historisch Museum Arnhem was ingewikkeld. Maar met hun ontwerp voor Rozet - vernoemd naar de geveldecoratie - heeft Neutelings Riedijk de "puzzel" subliem opgelost.'

De titel 'BNA Beste Gebouw van het Jaar' is een jaarlijkse prijs voor architectenbureaus 'die opdrachtgevers en maatschappij meerwaarde bieden'. De prijs bestaat sinds 2006 en wordt uitgereikt door de branchevereniging voor architectenbureaus (BNA). De jury keek niet alleen naar architectonische kwaliteit - aspecten als stedenbouwkundige inpassing, interpretatie van de opgave, conceptuele kracht, consistente uitwerking op alle schaalniveaus, materiaalgebruik en detaillering. Ook gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde alsmede de samenwerking tussen de betrokken partijen zijn meegewogen.

In dezelfde categorie eindigde Het Nieuwe Rijksmuseum als tweede. Zie ook dit eerdere bericht
In nummer 7 van Bibliotheekblad zal een interview met Neutelings Riedijk verschijnen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie