HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
VOB reageert op brief auteurs en uitgevers over verstoring markt e-books
05-06-2014
De Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) stelt in reactie op de op 26 mei verstuurde brief van auteurs en uitgevers onder andere dat de bibliotheken een aandeel van de e-bookmarkt willen verwerven om die markt voor velen toegankelijk te maken. 
De VOB reageert in een brief  d.d. 2 juni (pdf) aan de Kamercommissie OCW op de waarschuwing van de Vereniging van Letterkundigen (VvL) en het Nederlands Uitgeversverbond (NUV)  voor onevenredige verstoring van de e-bookmarkt door bibliotheken,

De VOB stelt verder in de brief dat bibliotheken streven naar een goed, legaal aanbod van e-books. De VvL en het NUV wekken in hun brief  (pdf) onterecht de indruk dat de openbare bibliotheken zonder afspraken met rechthebbenden e-books aanbieden, aldus de VOB. Zolang de bepalingen in de Auteurswet die gelden voor fysieke boeken (leenrecht) niet gelden voor e-books, onderhandelt de bibliotheekwereld met elke rechthebbende afzonderlijk. De VOB wijst er op dat niet alle uitgevers tot afspraken of redelijke voorwaarden willen komen.  
Lezen en leesvaardigheden zijn de drijfveren van bibliotheken om e-books beschikbaar te willen stellen en op die manier kunnen bibliotheken ertoe bijdragen de e-bookmarkt voor velen toegankelijk te maken, zo meent de VOB.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie