HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
VNG tevreden met aandacht voor burgerinitiatief in nieuwe bibliotheekwet
12-06-2014
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt in een korte reactie op de op 10 juni door de Tweede Kamer aangenomen Stelselwet openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) onder andere positief te staan tegenover de introductie van maatschappelijke initiatieven in het bibliotheekstelsel.
De VNG stelt dat met de aanname van de Stelselwet openbare bibliotheekvoorzieningen, ook genoemd de bibliotheekwet, een belangrijke mijlpaal is bereikt in de ontwikkeling van de landelijke digitale bibliotheek en dat daarnaast het decentrale karakter van het bibliotheekstelsel is bevestigd.

De VNG licht er in haar reactie enkele amendementen uit: 'Als een lokale bibliotheek gesloten dreigt te worden, dienen door het college niet alleen buurgemeenten maar ook ingezetenen te worden gehoord. Zij krijgen recht een maatschappelijk initiatief te nemen om bibliotheek te beheren op basis van vrijwilligerswerk. Al dan niet in combinatie met een commerciële partij. Verder moet het college in het beleid rekening houden met de bereikbaarheid van de bibliotheek.'

De introductie van maatschappelijke initiatieven in het bibliotheekstelsel kan volgens de VNG een manier zijn om de bibliotheek bereikbaar te houden.

De VNG geeft een overzicht van alle aangenomen amendementen en moties, alsmede een beknopte toelichting (pdf) bij enkele amendementen en moties.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie