HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
SIOB publiceert onderzoek naar toekomst NBC+
17-06-2014
Op 27 mei is tijdens een expermeeting een in opdracht van het SIOB uitgevoerd onderzoek naar de toekomst van de NBC+ gepresenteerd. Het onderzoek vond plaats in het kader van het deelproject ‘de NBC+ over 5 jaar’. 
Dit deelproject maakt onderdeel uit van het project ‘NBC+: content en context’, dat door het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) met een brede coalitie van betrokken partijen is uitgevoerd. 

Het onderzoek is uitgevoerd door Maurits van der Graaf van het adviesbureau Pleiade en is mede gebaseerd op gesprekken met deskundigen uit binnen- en buitenland. De opdracht was ‘het identificeren en duiden van relevante (technische) ontwikkelingen die cruciaal zijn voor de verdere ontwikkelingen rond de NBC+ en bepalend zijn voor de visie op de NBC+ over 5 jaar,’ zo stelt het SIOB

Het rapport, getiteld De doorontwikkeling van de Nationale Bibliotheek Catalogus+ (pdf), schetst de belangrijkste trends in het digitale domein en in zoek- en vindgedrag, evenals organisatorische ontwikkelingen, en beschrijft vergelijkbare case studies in het buitenland.

Het onderzoek formuleert als doelstelling van de NBC+: ‘De analoge en digitale content van Openbare Bibliotheken aan de gebruiker te presenteren als een samenhangende collectie, “Collectie Nederland”’ en beziet in dat licht de vraag hoe de NBC+ in de komende vijf jaar verder ontwikkeld zou moeten worden.

Onderzoeker Van der Graaf onderscheidt twee toekomstige ontwikkelingen van de NBC+:
Innovatie aan de voorkant: de gekozen opzet van de NBC+ maakt deze zeer geschikt om op de genoemde technische ontwikkelingen in te spelen teneinde de catalogus te verrijken, innovatieve interfaces en apps te (laten) ontwikkelen en de zichtbaarheid en vindbaarheid van de catalogus en de
catalogusgegevens op Internet te vergroten en de dienstverlening rond de catalogus uit te breiden. Aandachtspunt daarbij is om ook mogelijkheden te creëren die invulling geven aan de lokale opdrachten aan de OB’s.
Efficiëntie aan de achterkant: met de ontwikkeling van de NBC+ en een aantal andere infrastructurele elementen op landelijk niveau krijgen de lokale bibliotheeksystemen (integrated library system - ILS) een andere, kleinere rol. In deze verkenning kwamen mogelijkheden om efficiëntie te bereiken door de invoering van "lightweight’ ILS" en of één multitenant ILS systeem in de cloud naar voren. Een ander belangrijk onderwerp aan de achterkant is de inzet van Open Data. Aanbevolen wordt om huidige juridische belemmeringen daarin weg te nemen opdat de NBC+ een Open Data beleid kan inzetten en tegelijkertijd zelf gebruik maken van Open Data van andere bronnen om de catalogus te verrijken.’
 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie