HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Hans van Velzen bij afscheid gefêteerd met essaybundel en penning
08-07-2014
Tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) op 7 juli heeft Hans van Velzen uit handen van Rob Pronk een essaybundel ontvangen namens de vier landelijke bibliotheekorganisaties: VOB, SIOB, BNL en NBD. Daarnaast ontving Van Velzen namens de gemeente Amsterdam de Banninck Cocqpenning.
In de essaybundel, getiteld Bibliotheek 7.7 (verwijzend naar de afscheidsdatum en naar de datum waarop de nieuwe centrale bibliotheek openging, 07-07-2007), staat de vraag 'Waar staat het bibliotheekwerk over zeven jaar?' centraal en werpt een groot aantal schrijvers een blik op die toekomst, zo meldt het SIOB.

'Collega’s uit de branche en uit aanverwante organisaties hebben bijgedragen aan uitdagende en prikkelende verhalen die samen een goed beeld geven van wat de openbare bibliotheek nu is en hoe zij zich nog verder kan ontwikkelen. Een boeiende en leerzame bundel, die de bibliotheek laat zien als een instituut met een grote maatschappelijke waarde voor alle burgers van ons land,' aldus het SIOB. De bundel is in beperkte oplage gedrukt en niet na te bestellen. Hij zal aan alle leden van de VOB worden geschonken.

Vanwege de grote belangstelling voor de essaybundel heeft het SIOB besloten een pdf-versie van de essaybundel online reeds beschikbaar te stellen. Zie hier (pdf)

Hans van Velzen kreeg bij zijn afscheid niet alleen lof voor de wijze waarop hij de OBA sinds zijn aantreden, 26 jaar geleden, heeft geleid, maar ook voor zijn inzet voor de branche als geheel, 'als onderhandelaar en ook als bibliotheekman met een groot hart voor de inhoud van het vak en voor literatuur.'

Van Velzen ontving uit handen van de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim de Frans Banninck Cocqpenning.  De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich meer dan twaalf jaar zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. In een persbericht stelt de gemeente Amsterdam over Van Velzen onder meer: 'Onder zijn bezielende leiding is het nieuwe bibliotheekgebouw op het Oosterdokseiland tot stand gekomen. Ook andere gebouwen van de OBA zijn onder zijn leiding gerenoveerd of in gebruik genomen als bibliotheek. Met behoud van de kernwaarden is Van Velzen erin geslaagd om de OBA tot meer te maken dan een plek waar je boeken leent. De OBA is een centrum geworden voor kennis, informatie en cultuur voor alle inwoners en bezoekers van Amsterdam.'

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) maakte bekend dat Van Velzen bij zijn afscheid benoemd is tot Lid van Verdienste van de KNVI. Voorzitter Michel Wesseling gaf aan dat de KNVI hiermee onder andere haar waardering wil uitspreken voor de bijdrage van Van Velzen aan de ontwikkeling van het bibliotheekwerk en met name aan de ontwikkeling en verdere uitbouw van het beroep.

Zie ook dit uitgebreide interview met Hans van Velzen. Bibliotheekblad besteedde in nummer 6 aandacht aan het afscheid van Van Velzen.

Hans van Velzen wordt opgevolgd door Martin Berendse, die gisteren in een kort interview in Het Parool onder andere aangaf net als Van Velzen te willen proberen alle OBA-vestigingen open te houden en meer nadruk te willen leggen op het netwerk van filialen in de stad.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie