HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum levert specialist bij opzet dementiebibliotheek
14-07-2014
De samenwerking met het woonzorghuis is voortgekomen uit het project VoorleesKrachten van de bibliotheek.
Woonzorghuis De Oude Pastorie in Huizen beschikt sinds kort over een collectie boeken, aangepaste spelmaterialen en historische films voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Deze materialen helpen om het geheugen positief te stimuleren en bieden mogelijkheden tot gezamenlijke activiteiten. Het spelen van een spel of het samen bekijken van mooie platenboeken over bijvoorbeeld de beroepen van vroeger.

Oude Pastorie-directeur Linda de Haan in het persbericht: ‘Met het uitlenen van de materialen uit deze gespecialiseerde collectie boeken, spellen en films hebben we een laagdrempelige activiteit in huis waardoor we in contact komen met de ouderen. Door te luisteren en te adviseren kunnen we veel voor deze ouderen betekenen. Dat kan bijvoorbeeld zijn: het in contact brengen met collega-organisaties, ondersteuning door een vrijwilliger of een zorgconsulent van de gemeente.’

De kennis die hiermee in huis is staat ter beschikking voor mantelzorgers en mensen uit de direct omgeving van mensen met dementie. Zo kan het lezen van boeken met ervaringsverhalen tot steun zijn, maar ook een praktisch boek dat inzicht geeft in de diverse aspecten van dementie kan ondersteunend zijn. Ook voor professionals bestaat de mogelijkheid om boeken te lenen die nog meer verdieping geven in het begeleiden van mensen met dementie. De Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum adviseert en ondersteunt bij het aanvullen en toegankelijk maken van de collectie.

Directeur Pauline Gmelig Meyling: ‘Vanuit het nieuwe project VoorleesKrachten ontstond deze mooie samenwerking. We zijn blij dat onze specialist de Oude Pastorie kan ondersteunen’.

De aanschaf van de collectie werd mede mogelijk gemaakt dankzij fondsenwerving van de Stichting Thuis in Dementie. De stichting biedt voorzieningen voor mensen met dementie (en hun naasten) om de kwaliteit van hun leven te bevorderen en is een initiatief van Woonzorghuis De Oude Pastorie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Marina Polderman
14-7-2014 14:34
 Mooi initiatief!!
Tryntsje van Vessem
14-7-2014 22:37
 geweldig, ik nememcontact op, heb interesse en ideeen!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie