HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Uitstel e-bookpluspakket tot 2015
30-07-2014
Het e-bookpluspakket, waarbij gebruikers van ‘de digitale bibliotheek’ voor € 20, volgens een knipkaartsysteem, 18 e-books, uit de categorie tot en met 3 jaar oud (‘head’- en “shoulder’-titels), voor 3 weken kunnen streamen of downloaden, zal niet meer in 2014 worden aangeboden.
Dat zegt de directeur van Bibliotheek.nl (BNL), Diederik van Leeuwen, in een reactie op een opiniërend artikel over de onttrekking van gelden uit het gemeentefonds, op Bibliotheekblad.nl (gastblog 26 juni). Van Leeuwen is tevens adviseur van de Inkoopcommissie van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB).

In maart had BNL bekendgemaakt dat het e-bookpluspakket was uitgesteld. In april maakte zij, bij een bijeenkomst met uitgevers, bekend, dat introductie na de zomer van 2014 zal plaatsvinden Nu wordt het dus 2015, nadat BNL is geïntegreerd in de Koninklijke Bibliotheek (KB).
Van Leeuwen meldt ook dat het eerder genoemde bedrag van € 10 dat van elke € 20 in 2014 terug zou vloeien naar de bibliotheken, in 2015 niet zal kunnen gelden, omdat er ingaand dat jaar door BNL geen omslaggelden voor de aankoop van e-content door de Inkoopcommissie meer geïnd worden. Het jaar 2015 is het eerste jaar waarin er geld aan het gemeentefonds onttrokken wordt voor de landelijke inkoop (door de Koninklijke Bibliotheek) van e-content.
VOB en KB overleggen volgens Van Leeuwen nog over de vraag hoe het in 2015 zal gaan.

Tijdens een op 5 juni gehouden bijeenkomst over integratie van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en BNL in de KB verklaarde VOB-directeur Ap de Vries desgevraagd al dat de betrokken partijen zorgvuldig zullen kijken naar alle afspraken die BNL en Inkoopcommissie met uitgevers gemaakt hebben, daar de leden van de VOB in juni 2013 akkoord waren gegaan met de bedragen uit het e-bookpluspakket voor de periode tot en met 2014.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Jan de Waal
31-7-2014 13:57
Verstandig besluit, de achterliggende techniek is nog niet klaar en nog niet overal uit gerold. Met te vroeg "pieken" en te veel PR hebben we als plaatselijke bibliotheken genoeg ervaring. Leuk voor landelijke PR maar slecht voor het imago van alle openbare bibliotheken.

Ook de komende PR campagne in september 2014 is volgens mij veel te vroeg. Wat hebben we te bieden? Een verbeterde lees app op Android en iPad en zo’n 1800 extra e-books. Tsjaa natuurlijk is het gegroeid het bijna 5000 titels. Hadden we maar,bij de uitrol in januari maar gecommuniceerd,dat we met 2000 titels zijn gestart.

De online lezen app is nog erg „Spartaans” en de stappen om e-book te lezen op een ereader blijven ingewikkeld en is veel te complex door de DRM beveilig. Alle online-ebook-winkels hebben deze niet-werkbare DRM afgeschaft echter bibliotheken moeten het wel gebruiken van de uitgevers?

Van de diverse campagne leuzen zijn er maar 2 geschikt om in een plaatselijke bibliotheek te gebruiken, volgens mij. Nog steeds denkt de landelijk PR dat bibliotheken affiches gaan op hangen „Na het lezen gooi ik mijn boeken gewoon weg” of „ik breng mijn geleende boeken niet meer terug” of de onbegrijpelijke tekst „Door te lenen, werk ik niet voor niets” Leuk voor al diegene die geen werk hebben of met pensioen zijn. Okey over smaak, geur en kleur zal altijd wel een twistpunt blijven.

De huidige website heeft nog steeds een totaal verkeerde en verwarrende navigatie. Argument was dat de huidige site wel de verwachte drukte aan zou kunnen met de komende PR campagne. De nieuwe website, gebouwd in Waas 2.0 zou dat niet kunnen. Leuke PR voor de Waas.

Ik betwijfel of de huidige site het wel zal aankunnen, bij de start hebben we dat gemerkt maar ook bij het begin van de zomervakantie, zaterdag 19 juli was de site niet vooruit te branden (en te gebruiken) omdat iedereen nog zijn e-boeks wilden downloaden.

Ook het aanmelden, is nog steeds veel te ingewikkeld, met de onbegrijpelijke loskoppeling van gebruikers met hun plaatselijke bibliotheek. Ook die structuur is nog niet klaar.

Ik ben best voor promotie maar dan wel als er iets te promoten valt (en niet promoten om het promoten).

Bouw de e-bookdienst verlening langzaam uit, beter de pijnpunten, kom met andere diensten dan alleen uitlenen. Meer kwaliteit in de collectie.
Denk na over hoe je een stapel van 6000 e-books aantrekkelijk onder de aandacht brengt en dat doe je niet met het kopje „nieuw” waar al 14-dagen vier dezelfde e-books staan.

Op het moment dat onze e-bookgebruikers promotie gaan maken voor onze e-book dienstverlening en onze eigen medewerkers trots zijn op dit e-book bibliotheekproduct is het campagnetijd.

We zijn volgens mij op de goede weg met de e-books, het blijft een groei- en leerproces waar vallen en opstaan bij horen. Echter om dit proces te veel te promoten lijkt mij niet handig.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie