HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ontwerp tijdelijke bibliotheek Spoorzone Tilburg bekend
19-08-2014
Onlangs is het winnende ontwerp bekendgemaakt van de door Bibliotheek Midden-Brabant uitgeschreven opdracht voor het vormgeven van een tijdelijke bibliotheek in de Spoorzone in Tilburg. Tien studenten van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw maakten in opdracht van de gemeente en de Bibliotheek Midden-Brabant een ontwerp. Het winnende ontwerp is van Suzy Chong.
De tijdelijke bibliotheek opent op 17 september in de Spoorzone.

In het ontwerp van Chong wordt gewerkt met balen van gerecycled papier. Van deze papierbalen worden de verschillende onderdelen van de inrichting (banken en boekenplanken) gemaakt, maar het materiaal fungeert ook als scheiding tussen verschillende werkplekken. De werkplekken worden samengesteld uit tweedehands tafels en stoelen. Bijna alles aan dit ontwerp is duurzaam, wat erg goed past in deze tijdelijke setting, aldus Bibliotheek Midden-Brabant. Het ontwerp van Chong scoorde ook goed vanwege de flexibiliteit. Het ontwerp biedt onder andere de mogelijkheid om te kunnen werken, te overleggen, studeren, lezen, debatteren en presenteren.

De tijdelijke bibliotheek krijgt niet dezelfde opzet als de bestaande vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant. 'Uiteraard zijn in de tijdelijke bibliotheek wel tijdschriften en kranten aanwezig om te lezen. De collectie wordt samengesteld op basis van de thema’s duurzaamheid, social innovation, management en kunst & cultuur. De tijdelijke bibliotheek staat niet alleen in het teken van de collectie: het is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is en iedereen zich thuis voelt. Een werkplaats van kennis met volop ruimte voor samenwerking met andere instellingen in stad en een programmering van activiteiten rondom actuele onderwerpen,' zo meldt Bibliotheek Midden-Brabant.

Er leven al enige tijd plannen om de centrale vestiging van de Bibliotheek Tilburg onder te brengen in de Spoorzone, in het kader van een groot herontwikkelingsplan voor het stationsgebied. Binnen enkele jaren zou de bibliotheek een plek moeten krijgen in de Locomotiefhal. Bibliotheek Midden-Brabant heeft deze verhuizing aangegrepen om uitvoering te geven aan het voornemen een 'Bibliotheek van de toekomst' te realiseren.  De bibliotheek spreekt zelf van het project 'De Bibliotheek in 2020'.  In 2020 is er, volgens Bibliotheek Midden-Brabant, een ander soort bibliotheek nodig. 'Een werkplaats van kennis en verhalen. Van collectie naar connectie. Van lenen naar delen. Een plek die je vooruit brengt. Omdat je er anderen ontmoet, elkaar informeert, experimenteert met de nieuwste technologie, in verbinding komt met organisaties uit de stad of regio,' aldus Bibliotheek Midden-Brabant.

De tijdelijke bibliotheek die op 17 september opengaat, ook wel het T-huis genoemd, moet in dit verband gezien worden als een proeftuin. Het T-Huis moet een flexibele en open ruimte worden van 200 tot 250 m2 in hal 79 in de Spoorzone. Een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is en iedereen zich thuis voelt. Een werkplaats van kennis met volop ruimte voor samenwerking en interactie. En een laboratorium voor de Bibliotheek van de toekomst, aldus Bibliotheek Midden-Brabant. In het T-Huis wil de bibliotheek samen met ondernemers en inwoners de Bibliotheek van de toekomst verder vormgeven. Onderzoeken wat wel en wat niet werkt. In dat kader komen vragen aan de orde als: Waar hebben Tilburgers behoefte aan? Hoe brengen we de kennis en verhalen van Tilburgers bij elkaar? Hoe kunnen we nieuwe verbindingen maken? Hoe leggen we de nieuwe informatie die er dan ontstaat vast? Hoe maken we deze weer toegankelijk voor anderen?


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie