HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren ondergebracht bij KB
20-08-2014
Vanaf volgend jaar zal de KB zorg dragen voor de website.
De Nederlandse Taalunie, de Koninklijke Bibliotheek (KB), nationale bibliotheek van Nederland, en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek hebben een akkoord gesloten om de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) onder te brengen bij de KB, zo meldt de Taalunie. De KB zal vanaf 2015 zorg dragen voor de website, waarop een collectie van ruim 11.000 gedigitaliseerde boeken en tijdschriften op het gebied van de Nederlandstalige literatuur, taal en cultuurgeschiedenis is samengebracht.

‘Door deze overgang kan de DBNL-collectie duurzaam worden beheerd, uitgebouwd en beschikbaar gesteld. Bovendien kan deze unieke verzameling Nederlandstalige teksten, eenmaal ingebed in de digitale infrastructuur van de KB, ook via andere kanalen in Nederland en Vlaanderen toegankelijk worden gemaakt. De KB zal de DBNL-bestanden technisch beschikbaar maken voor de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Bibnet, de organisatie voor samenwerking tussen Vlaamse openbare bibliotheken. Per 1 januari 2015 neemt de KB het vaste personeel van de huidige Stichting DBNL over.’

De DBNL-website, die dagelijks zo’n 200.000 bezochte pagina’s heeft, zal voorlopig in de huidige vorm blijven bestaan: de teksten blijven wereldwijd gratis toegankelijk voor diverse doelgroepen. Het plan is om de collectie jaarlijks uit te breiden met omstreeks 250.000 pagina’s tekst. Over de selectie ervan zal een commissie van Nederlandse en Vlaamse deskundigen beslissen.

De Taalunie, de KB en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek zullen voortaan samen verantwoordelijk zijn voor het beleid en de inhoud; de Taalunie zorgt voor de financiering.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie