HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Studenten doen mee met VoorleesExpress
20-08-2014
In de komende maanden wordt er in meer dan 200 Overijsselse gezinnen voorgelezen.
In september start in vijftien gemeenten in Overijssel een nieuwe editie van de VoorleesExpress. In het kader daarvan wordt er voorgelezen in meer dan 200 gezinnen waar dat nog niet gebeurt. Het gaat om kinderen die moeite hebben met taal en die opgroeien in gezinnen waar weinig aandacht voor taal is.

Twintig weken lang komen de vrijwilligers van de VoorleesExpress op een vast moment bij hen thuis. Zowel ouders als kinderen merken hoe leuk en hoe belangrijk het is om voor te lezen.

Na deze periode is het de bedoeling dat ouders het voorlezen zelf overnemen en boeken een blijvende plek geven in het dagelijks leven. Gedurende het traject wordt hier veel aandacht aan besteed. Ze krijgen bijvoorbeeld hulp bij het uitzoeken van goede boeken in de bibliotheek en tips over hoe je het voorlezen zo leuk en effectief mogelijk maakt.

De deelnemende gezinnen in de omgeving Hengelo worden dit seizoen voor het eerst voorgelezen door studenten van Saxion Lerarenopleiding Hengelo. Deelname aan de VoorleesExpress is voor hen een onderdeel in het curriculum. Deze samenwerking tussen bibliotheek en Saxion is hiermee niet alleen positief voor de taalontwikkeling van de kinderen, maar draagt ook bij aan de ervaring van de aspirant-docenten.

De provincie Overijssel telt 108.000 laaggeletterden. Een derde daarvan is allochtoon, twee derde autochtoon. 20% van de kinderen wordt nooit voorgelezen, meer dan 25% begint de basisschool met een taalachterstand. Een vierjarige die niet wordt voorgelezen kent gemiddeld 1500 woorden, terwijl een vierjarige die regelmatig wordt voorgelezen gemiddeld zo’n 3500 woorden kent.

Het landelijke project VoorleesExpress wordt in Overijssel bestierd door het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken. Momenteel doen er 15 bibliotheken aan mee, volgend jaar zal het project in alle 25 gemeenten in de provincie draaien.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie