HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Activiteiten Bibliotheek Nijkerk in trek
25-08-2014
Ze trokken nog nooit zoveel deelnemers als in 2013: meer dan 8300, verspreid over 200 activiteiten.
De Bibliotheek Nijkerk, met vestigingen in Nijkerk en Hoevelaken en een haal- en brengpunt in Nijkerkerveen, had in 2013 een recordaantal deelnemers aan haar activiteiten: ruim 8300, zo wordt via een persbericht gemeld. Publiekstrekker was het Leesfeest in het kader van Nijkerk 600 jaar. Meer dan 3300 kinderen hebben hieraan meegedaan. Ook de peutervoorstellingen en de peuterochtenden waren met 1100 deelnemende kinderen favoriet.

Uit het jaarverslag 2013 blijkt dat het totaal aantal leden is blijven staan op bijna 12.000. ‘De stijging die in 2012 als record werd gemeld werd veroorzaakt door een fout in de statistische telling (van de jeugdleden)’, aldus de bibliotheek. ‘Toch is in totaal, in vergelijking met 2011, een stijging te noteren van 1229 leden, een stijging over 2 jaar van maar liefst 12,5%. Daarmee blijft dus een stijgende lijn zichtbaar vooral voor de jeugdleden. Dankzij de projecten BoekStart, het leesbevorderingsproject met de school voor Praktijkonderwijs Accent, het gratis kunnen lezen voor jongeren van 14 tot en met 17 jaar en het stimuleren van lidmaatschap voor alle kinderen van de basisschool, is dit een uitstekend resultaat. Het lid zijn van de bibliotheek is natuurlijk niet een doel op zich, maar stimuleert het gebruik van de bibliotheek wel flink om te blijven lezen. Het aantal betalende leden was in 2012 gedaald, maar over 2013 is er toch weer een stijging te zien van ruim 10%.Van alle inwoners van de gemeente Nijkerk is gemiddeld nu 29,3% lid. Bij de jeugd is echter in sommige leeftijdscategorieën bijna 90-100% lid.’

Na een kleine daling in het jaar ervoor was er in 2013 een lichte stijging van het aantal uitleningen: met 2,1% naar meer dan 377.000 uitleningen. Het aantal uitleningen door volwassenen is gedaald met 9% en het aantal uitleningen aan de jeugd is juist gestegen met 16%.

Het aantal bezoekers van beide vestigingen is licht gestegen met 0,5% naar bijna 169.000. Door de mogelijkheid om 24 uur per dag vanuit huis via de website zaken te regelen, steeg het aantal digitale bezoekers met 27% tot 95.000 bezoekers per jaar.

Bestuursvoorzitter Jannette Booij: ‘De bibliotheek heeft een maatschappelijke waarde die moeilijk in cijfers of geld is uit te drukken. Het gaat over leefbaarheid, participatie, sociale samenhang, belang van plezier in lezen, zelfredzaamheid, leven lang leren en mediavaardigheden. Allemaal belangrijk om goed te kunnen functioneren in deze maatschappij. Daar dragen we een steentje aan bij. We doen het ook niet alleen want we werken met veel instellingen samen zoals Sigma, Oud Nijkerk, Seniorweb, het CJG, Speel-o-theek Pinoccio, het onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzalen en natuurlijk de boekhandelaren. Zonder al deze organisaties, instellingen en personen zouden wij ook niet goed kunnen functioneren. We zijn ook steeds meer de plaats in Nijkerk en Hoevelaken waar je lekker een krant of tijdschrift kunt zitten lezen onder het genot van een kopje koffie, gratis kunt internetten al dan niet via wifi, een lezing kunt bijwonen, een iPadcafé, tweemaal in de maand de drukbezochte peuterochtenden, een schrijver ontmoeten in het Literair café of een film kunt zien. Op deze manier geven we aan waar we voor staan: inspiratie en leesplezier.’

Het jaarverslag is te lezen op de website van de bibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie