HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Landelijke e-bookcampagne bibliotheken start op 13 september
04-09-2014
Op zaterdag 13 september start de landelijke e-bookcampagne van de bibliotheken.  De campagne loopt tot 10 oktober.
Stichting Bibliotheek.nl (BNL) spreekt van een 'crossmediale campagne', met publiciteit via radio, outdoor, social media en Google AdWords. 
De 'marcom-medewerkers' van bibliotheken en PSO’s zijn via nieuwsbrieven en een speciale campagnesite over de campagne geïnformeerd.

De aftrap van de campagne vindt plaats in de OBA. Lokale bibliotheken is gevraagd om op die dag iets te organiseren rond e-books. BNL organiseert op 13 september in de OBA een 'PR-event' met een bekende Nederlander, waarschijnlijk een auteur.

BNL stelt dat de campagne niet alleen als doel heeft om het digitaal lenen een push te geven, maar ook om aan stakeholders te laten zien 'dat de Bibliotheek haar rol pakt op het gebied van digitale leesbevordering'.
Tijdens de campagne wil BNL met name focussen op het gemak van de e-books van de bibliotheken, en op het grote en gevarieerde aanbod. 'Een nieuwe hausse van e-booklezers op het e-bookplatform kan niet uitblijven. (...) Zorg dat u hier goed op voorbereid bent!,' aldus BNL.
BNL voegt er bij wijze van notabene aan toe: 'het e-bookpluspakket wordt nu nog niet geïntroduceerd. We gaan eerst meer lezers werven voor het huidige e-bookplatform en daarna het pluspakket aanbieden (dat voor de introductie goed getest zal worden).' Eerder werd bekend dat de introductie van het e-bookpluspakket is uitgesteld tot 2015.

De e-bookmarkt is de laatste tijd overigens volop in beweging.  Zo lanceerden de uitgeefconcerns VBK (o.a. uitgeverijen Atlas Contact, Ambo/Anthos, Veen, Houtekiet, Luitingh-Sijthof) en Dutch Media (o.a. Lebowski, Moon, Mistral, Carrera) onlangs (27 augustus) een nieuwe abonnementsdienst voor e-books, Elly's Choice genaamd. Abonnees van deze dienst krijgen tien titels per maand voor 2,99 euro. De titels, gekozen door een redactieraad van uitgevers, zijn minimaal vijf maanden oud. Het aanbod bestaat voor de helft uit titels van bestsellerauteurs als Saskia Noort, Nicci French en Herman Koch, en wordt aangevuld met werk van debutanten en andere auteurs die nog niet zijn doorgebroken. Elly's Choice wordt door eReaders.nl 'een uniek abonnementsmodel voor ebooks' genoemd. Zie over Elly's Choice ook de blogpost van Raymond Snijders, die enkele dagen later in een ander stuk nog eens terugkwam op de gebruiksvoorwaarden van de dienst.
Eerder dit jaar kondigden WPG en Lannoo Meulenhoff ook al de lancering aan van een streamingdienst voor e-books op basis van een abonnementsmodel.

Op 21 juli bracht CB overigens de Nederlandse e-bookmarkt in beeld middels een infographic, enkele weken later gevolgd door een infographic die betrekking heeft op de Vlaamse e-bookmarkt. Timo Boezeman, werkzaam bij CB als 'Sales en Account Manager Digital Media', noemt BNL naar aanleiding van deze infographic de 'snelst groeiende e-bookretailer', 'en dat met slechts een beperkt titelaanbod (3.000-5.000 titels) dat vooral uit oudere titels bestaat'.
Op 14 augustus meldde marktonderzoeker GfK voor het tweede kwartaal van 2014 een lichte groei van het aandeel e-books binnen de totale boekenmarkt: van 5% het eerste kwartaal naar 6% in het tweede kwartaal.  In totaal werden er in het afgelopen kwartaal 15,5% minder boeken verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet lag in het tweede kwartaal 2014 11,5 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2013.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie