HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gebruikers Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) tevreden
09-09-2014
Uit gebruikersonderzoek van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL.org) blijkt dat de bezoekers over het algemeen tevreden zijn over de dienst. Verbeterpunten zijn volgens de respondenten de overzichtelijkheid van de site en de zoekfunctie.
In het kader van het gebruikersonderzoek werd van 15 april tot 5 mei 2014 een vragenlijst aangeboden aan bezoekers van de site van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL.org). Bijna 2400 personen vulden de lijst volledig in. Met de resultaten van het gebruikersonderzoek is veel waardevolle informatie verkregen over de profielen van de verschillende gebruikersgroepen van de DBNL, over hun waardering van de website en over verbeterpunten, aldus DBNL.

Zo bleek dat de meerderheid van de respondenten man is (62%) en 50+. Ook de studenten zijn goed vertegenwoordigd. 70% van de ondervraagden kwam uit Nederland en 20% uit het Vlaams of Brussels Gewest. Ruim de helft bezoekt DBNL.org voor z’n plezier of uit algemene interesse, 37% voor zijn werk en 19% vanwege een opleiding. Mensen uit het bibliotheekwezen of boekenvak gebruiken DBNL.org vooral als naslagwerk, de overige respondenten zien de site als een bibliotheek met teksten. 74% van de bezoekers vindt dat veel van de teksten die ze nodig hebben aanwezig zijn, 16% mist er echter nog behoorlijk wat. Vooral de aanwezigheid van primaire literatuur (romans, gedichten, verhalen) vindt men belangrijk, op afstand gevolgd door secundaire literatuur en cultuurhistorische teksten. Er is vooral vraag naar meer actueel aanbod, maar er is ook begrip voor de uitdagingen die dat stelt, zo meldt de Koninklijke Bibliotheek (KB)

Verbeterpunten zijn volgens de respondenten verder de overzichtelijkheid van de site en de zoekfunctie. Vooral jongere bezoekers (studenten) vinden het lastig om hun weg te vinden op DBNL.org. Ook de leesbaarheid van teksten kan beter.

Enkele weken geleden werd bekend dat De Nederlandse Taalunie, de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek een akkoord hebben gesloten om DBNL vanaf 1 januari onder te brengen bij de KB. Deze drie organisaties zijn vanaf die datum samen verantwoordelijk voor het beleid en de inhoud. De onderzoeksresultaten vormen daarbij belangrijke input voor het nemen van beslissingen door de Koninklijke Bibliotheek, de Nederlandse Taalunie en het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap over de bestendiging en doorontwikkeling van DBNL.org na 1 januari 2015, aldus de KB.
Het gebruikersonderzoek is uitgevoerd door ICSB, Marketing en Strategie (Capelle aan den IJssel). De voorbereiding en begeleiding was in handen van een werkgroep bestaande uit: Koen Calis (OB Brugge), David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek), Cees Klapwijk (Stichting DBNL), Martijn Laan (KB) en Astrid van Wesenbeeck (KB).

Voor de volledige tekst van het onderzoeksrapport, zie de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek (pdf)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie