HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Muntpunt Brussel ontvangt half miljoen bezoekers in eerste jaar
09-09-2014
Op 8 september vierde Muntpunt Brussel haar eerste verjaardag. De Brusselse bibliotheek mocht in het eerste jaar rekenen op 505.928 bezoekers. Het aantal uitleningen liep echter terug.
Muntpunt Brussel opende op 7 september 2013 haar deuren, reden voor een feestje.

De bibliotheek noemt het eerste jaar een succes, onder andere omdat er sprake was van 505.928 bezoekers, 245 evenementen met 27.500 deelnemers, 142 partners etc. (Zie infographic voor een uitgebreider overzicht van de resultaten in het eerste jaar.)
Muntpunt noemt echter ook verbeterpunten, die aanleiding hebben gegeven tot enkele vernieuwingen:
  • In de publieksruimte komen meer medewerkers zodat de bezoekers niet steeds naar de infobalie hoeven.
  • Een nieuwe presentatiewijze van media met de bedoeling zo het publiek meer en beter te inspireren
  • Enkele nieuwe en inspirerende themacollecties, o.a. een collectie Smart Thinking (media geselecteerd omwille van het ‘out the box’-denken: originele theorieën die zich baseren op nieuwerwets gedachtengoed).  Een aanzienlijke uitbreiding van de Duitse en Engelse afdeling. Ook de succesvolle dvd-collectie wordt uitgebreid met extra aandacht voor nieuwe series.
  • Een groot deel van de depotcollectie is vanaf 1 september beschikbaar. Tegen eind dit jaar is de hele depotcollectie beschikbaar, waardoor nog meer media ter beschikking komen van het publiek
  • Een e-mailattendering zorgt ervoor dat leners vanaf eind oktober elektronisch gecontacteerd worden
  • De signalisatie binnen Muntpunt werd drastisch uitgebreid en drietalig gemaakt, voor een groter gebruiksgemak binnen het gebouw.
Ondanks het hoge aantal bezoekers liep het aantal uitleningen sterk terug. Het afgelopen jaar werden er 375.000 uitleningen geregistreerd, waar dat er in 2008 (het laatste jaar dat de bibliotheek nog aan het Muntplein gevestigd was voordat ze begon aan een zwerftocht door de stad tijdens de verbouwingsperiode) nog meer dan 700.000 waren.  In De Standaard zegt Eva Drees van Muntpunt daarover:  ‘Maar we moeten ook geen appelen met peren vergelijken. We hebben minder uitleningen, maar de situatie is nu helemaal anders. Bovendien liep het aantal uitleningen in 2008 ook al terug ten opzichte van het jaar voordien. We doen moeite om alle leden van vroeger terug te winnen.’Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie