HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gooise bibliotheken bundelen krachten bij bestrijding laaggeletterdheid
10-09-2014
Dit najaar presenteren de bibliotheken Huizen-Laren-Blaricum, Naarden-Bussum, Hilversum en de Bibliotheek (Eemnes, Muiden, Weesp, Wijdemeren) aan hun gemeenten een gezamenlijk plan.
De vier Gooise bibliotheekorganisaties, die al langer samenwerken, willen het probleem van laaggeletterdheid gezamenlijk aanpakken, zo wordt bericht. ‘Het is iets waar mensen zich onnodig voor schamen. Terwijl er tegenwoordig veel mogelijk is om lees- en schrijfproblemen te verbeteren. De bibliotheken willen deze mensen beter bereiken. Daarom komen wij met een gezamenlijk plan om de gemeenten te benaderen.

Laaggeletterdheid is moeilijk door één organisatie op te lossen. Door de krachten te bundelen van verschillende private, publieke en maatschappelijke organisaties kan dit probleem succesvol aangepakt worden. Wij willen mensen beter bereiken en informeren over de mogelijkheden. Daarnaast meer inzetten op het aanbieden van volwasseneducatie. Wij hopen dat we hiermee een weg inslaan naar minder laaggeletterdheid in het Gooi. Dit is winst voor het individu, voor organisaties én de maatschappij.

Bibliotheken vormen de verbindende schakel tussen de lokale organisaties. Zo kunnen we gezamenlijk meer laaggeletterden, inburgeraars en digibeten bereiken. Verder bieden bibliotheken een neutrale en taalrijke omgeving waar leermiddelen al aanwezig zijn. Bibliotheken zijn laagdrempelig, betrouwbaar en hebben kennis van zaken.

Dit najaar presenteren wij een gezamenlijk plan aan de gemeenten met als doel in het nieuwe jaar te starten met de uitvoering. Gemeenten spelen een cruciale rol bij het verminderen van laaggeletterdheid en het digitaal vaardig maken van burgers.

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven willen we aanspreken en stimuleren vanuit verschillende kanten, bijvoorbeeld via werk, de gemeente, welzijnsorganisaties, et cetera.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie