HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Fase 1 ‘gastlenen’ 1 januari 2015
18-09-2014
Wie een geldige bibliotheekpas heeft voor de uitleenfunctie van Openbare Bibliotheek A (‘de thuisbibliotheek’) kan ingaand 1 januari 2015 gratis een bibliotheekpas krijgen van alle andere openbare bibliotheken in Nederland (‘de gastbibliotheek’). Materialen die in de thuisbibliotheek geleend waren, moeten daar teruggebracht worden. Materialen van de gastbibliotheek moeten worden ingeleverd in de gastbibliotheek. 
Op deze manier wordt een snelle start gemaakt met ‘gastlenen’. Het betreft fase 1. Ideaal is deze fase nog niet, maar wel nodig om voortgang te maken. Dat zei Iwan Overpelt, binnen het project ‘Nationale Bibliotheekpas’, verantwoordelijk voor het onderdeel ‘gastlenen’, tijdens een roadshow over het project (een speerpunt uit de VOB-strategienota ‘De Bibliotheek levert waarde”, 2012-2016).

Fase 2, die naar verwachting 1 januari 2016 of 2017 kan ingaan, wordt veel mooier: dan hoeft een gebruiker alleen nog maar een pas te hebben van de thuisbibliotheek. Die (nationale) pas is dan bruikbaar in alle andere openbare bibliotheken. En de materialen kunnen dan zowel in de gastbibliotheek als in de thuisbibliotheek teruggebracht worden. Om fase 2 te kunnen laten functioneren moeten alle passen voldoen aan vastgestelde technische specificaties en moeten er koppelingen zijn tussen de bibliotheeksystemen.
Met de Koninklijke Bibliotheek wordt  na 1 januari besproken of zij mee wil doen aan gastlenen.

Opdrachtgever, aannemer, uitvoerder
De VOB organiseerde op 16 (Den Bosch) en 17 september (Utrecht) als opdrachtgever roadshows over de stand van het project. De stichting Samenwerkende PSO’s (SPN) is ‘de aannemer’ van het project en ProBiblio ‘de uitvoerder’, zo legde Coen van Hoogdalem (VOB) het 17 september in Utrecht in zijn introductiepraatje uit. Op 30 september is er nog een roadshow gepland in Zwolle

Voordelen
Van Hoogdalem benadrukte de grote voordelen van de Nationale Bibliotheekpas (gemak, levert goed imago op, kostenbesparing, platform voor sponsors). Bovendien vraagt de landelijke politiek erom en willen ook gebruikers, blijkens reacties op Biebpanel, graag een Nationale Bibliotheekpas.

Varianten lidmaatschap
Projectleider Nicolette van Ham (ProBiblio) gaf aan dat bibliotheken het begrip ‘lidmaatschap’ niet alleen moeten koppelen aan de uitleenfunctie, maar ook moeten kijken naar andere mogelijkheden van lidmaatschapsregistratie. Bij registratie zijn vier varianten te onderscheiden: fysiek/betaald, digitaal/betaald, fysiek/gratis en digitaal/gratis. Daarbinnen zijn allerlei varianten voor betalen of niet-betalen denkbaar, of het bieden van aantrekkelijke kortingen. De uitleenfunctie is maar één van de diensten en producten. [Niet genoemd werd dat zowel de fysieke als de digitale openbare bibliotheek als publieke voorziening ook anoniem, niet-geregistreerd gebruikt moeten kunnen worden, zeker als er niet door middel van een abonnement voor een dienst betaald hoeft te worden – red.].

Tarieven
De planning is het lidmaatschapsmodel in december in de VOB-ledenvergadering te behandelen. Daar zullen ook voorstellen voor de tarieven aan de orde komen. Van Ham vertelde dat zal worden voorgesteld het RST-model te kiezen (d.w.z.: drie tariefsoorten: reductie, standaard, top). Als bedragen noemde ze: jeugd t/m 17 gratis en voor volwassenen € 28 (reductie), € 48 (standaard) en € 68 (top). Het idee is dit op 1 januari 2016 in te voeren. Bibliotheken kunnen er voor kiezen kortingen te geven of een toeslag te heffen, om toe te groeien naar de harmonisatie.
De soms opgewonden reacties en vragen uit de zaal gaven aan dat over het tarievenmodel en de tarieven zelf nog wel verdere discussies in de VOB te verwachten zijn.

Geen verslechtering
Sprekend over het gastlenen, gaf Iwan Overpelt aan dat het niet de bedoeling is dat fase 1 in bepaalde regio’s of provincies een situatie slechter maakt als daar al meer kan dan fase 1 te bieden heeft. Bibliotheken die bijvoorbeeld onderling hebben afgesproken, zoals in Zeeland en het Gooi, dat een pas in alle deelnemende bibliotheken bruikbaar is en dat de materialen overal teruggebracht mogen worden, kunnen daar gewoon mee doorgaan.

Informatiepakket
Alle bibliotheken hebben informatie ontvangen wat ze moeten doen om gastlenen (fase 1) per 1 januari mogelijk te maken. De informatie is ook te vinden op de VOB-site, onder ‘gastlenen’.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie