Het is niet gelukt het landelijke Datawarehouse (DWH) van Bibliotheek.nl (BNL) te vullen vanuit het Datacollectiesysteem (DCS) van ProBiblio. Dienstverlening van ProBiblio en andere PSO’s, o.a. op het gebied van marketing, draait nu nog op het door ProBiblio ontwikkelde DCS. De marketingdienstverlening van PSO’s zal echter naar verwachting in de toekomst plaatsvinden vanuit een marketingplatform dat onderdeel is van de landelijke digitale infrastructuur.
De website van BNL
meldde erover: ‘Dit platform gaat het DCS en de marketingdatabase – die nu nog bij ProBiblio draaien – op termijn vervangen. De dienstverlening door PSO’s die nu op dat DCS/MDB [marketingdatabase – red.] draait zal daarmee in de toekomst ondersteund worden vanuit de landelijke infrastructuur. We hebben ProBiblio bereid gevonden om te participeren in een pilot van waaruit e.e.a. zal worden uitgewerkt. We verwachten dat andere PSO’s, ongeacht of deze wel of geen gebruik maken van de DCS/MDB, ook hierop aanhaken.’
Technische problemen
BNL zegt verder: ‘Aanvankelijk was het de opzet om het landelijke DWH te vullen vanuit het DCS. Testen maken duidelijk dat dit stuit op aanzienlijke technische problemen. Om voortgang te boeken bij het vullen van het DWH hebben we besloten de data direct te onttrekken aan het ILS [lokale en provinciale
Integrated Library Systems – red.]. Uitgangspunt is dat in 2014 wordt gestart met de opzet van een landelijk marketingplatform dat connecties heeft met verschillende onderdelen uit de landelijke infrastructuur, zoals het landelijk DWH, CRM [
Customer Relationship Management – red.] en de WaaS [
Website as a Service – red.]. De rol van BNL en straks de KB [Koninklijke Bibliotheek – red.] richt zich hoofdzakelijk op het beheren en beschikbaar stellen van de landelijke infrastructurele componenten en tools.
In 2015 wordt, op basis van de resultaten uit de pilot, het marketingplatform samen met de branche verder uitgewerkt. Hierna volgt de transitie van de huidige management- en marketingdiensten van de PSO’s naar de landelijke infrastructuur, afhankelijk van de dienst, in de loop van 2015 dan wel 2016’, aldus BNL op 23 september.
Verklaring februari
In een gezamenlijke verklaring onder een
bericht over het BNL-jaarplan 2014 op
Bibliotheekblad.nl lieten Luc van Klink (ProBiblio) en Dennis Eijsten (BNL) 11 februari over het DWH en DCS weten: ‘Om mogelijke verwarring te voorkomen, is het wellicht zinnig te specificeren over welke systemen het hier gaat. BNL heeft het landelijke datawarehouse (DWH) ontwikkeld; een verzameling digitale gegevens van openbare bibliotheken, afkomstig uit het bibliotheeksysteem. Het initiële doel van het DWH is het ondersteunen van beleids- en branche-informatie.
Bij de gezamenlijke PSO’s is het Data Collectie Systeem (DCS) ontwikkeld, ten behoeve van management- en marketing dienstverlening. Hierbij kunt u denken aan campagnemanagement, nieuwsbrieven, advertising, online onderzoek, rapportagedashboards en vastlegging gegevens van marketingacties.
De data die in beide systemen aanwezig zijn, vertonen een zekere mate van overlap. Is dat ernstig? Nee. Is dat efficiënt? Nee.
Reden voor BNL en de PSO’s om de afspraak gemaakt te hebben de integratie van beide systemen te gaan realiseren.
Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de bestaande dienstverlening die op beide systemen gebaseerd is, gecontinueerd wordt.
Een en ander klinkt eenvoudiger dan het is. Dergelijke complexe systemen integreren is bepaald geen sinecure!
Specialisten van zowel BNL als de PSO analyseren de diverse alternatieven om tot integratie te komen. De uiteindelijke keuze zal afhangen van het meest efficiënte en effectieve alternatief, waarbij technische (on)mogelijkheden zeker een rol zullen spelen.’
Kosten?
Het is niet bekend hoeveel provinciaal geld en OCW-geld er gemoeid was met het jarenlang naast elkaar bestaan van DCS en DWH.