HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Studiedag webarchivering op 30 oktober
30-09-2014
Op donderdag 30 oktober a.s. organiseren de Koninklijke Bibliotheek (KB),  de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een studiedag over webarchivering onder het motto ‘De vluchtigheid voorbij’.
De organisaties willen met de in Hilversum te houden studiedag meer inzicht geven in de praktijk van webarchivering in Nederland, zo meldt de KB.

De NCDD schrijft bij wijze van toelichting over de studiedag: 'Het wereldwijde web zoals wij dat nu kennen, bestaat inmiddels bijna 25 jaar en is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. (...) Desondanks is er nog maar weinig aandacht voor het archiveren van websites en wordt dit nog lang niet automatisch door instellingen gedaan. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat het niet zo eenvoudig is om een website te archiveren omdat deze veelal is opgebouwd uit een grote hoeveelheid aan elkaar gekoppelde objecten en links naar andere websites. Bovendien is het medium ook nog eens vluchtig en de hoeveelheid informatie eindeloos.
Het doel van de studiedag is om meer inzicht te geven in en aandacht te vragen voor de praktijk van webarchivering in Nederland. Verschillende organisaties in Nederland houden zich bezig met het archiveren van websites. Maar wie doet wat? En waarom? En is dat genoeg? Welke tools worden daarbij gebruikt? En is het verzamelde archief ook bruikbaar en toegankelijk voor onderzoekers? Wat zijn de wensen en eisen die gebruikers aan een webarchief stellen en kunnen die webarchivarissen daaraan tegemoet komen? Tijdens de studiedag zullen archiefvormers én gebruikers aan het woord komen. Helen Hockx-Yu van de British Library zal webarchivering in een internationaal perspectief plaatsen. Beeld en Geluid en de Koninklijke Bibliotheek presenteren hun activiteiten op het gebied van webarchivering in Nederland. De gebruikerskant zal worden belicht door Wim de Bie, een van Nederlands’ eerste bloggers en beheerder van een groot persoonlijk archief. Ook de wetenschappelijke gebruiker is vertegenwoordigd in de vorm van het WebArt project.'

Voor het voorlopige programma, zie de website van de NCDD.

De kosten voor de studiedag zijn € 50,- per persoon. U kunt zich aanmelden vóór 15 oktober. Aanmelden kan hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie