HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Mogelijk bibliotheekfusies in het Gooi en Noord-West-Utrecht
02-10-2014
Gemeentelijke herindeling en een opdracht van een gemeentebestuur kunnen mogelijk leiden tot fusies van bibliotheken in het Gooi (Noord-Holland) en in het aangrenzende Noord-West-Utrecht.
De Noord-Hollandse gemeenten Muiden, Naarden en Bussum zullen 1 januari 2015 één nieuwe gemeente vormen, waar nog een naam voor bedacht moet worden.
De gemeenten Naarden en Bussum houden al geruime tijd één openbare bibliotheekorganisatie in stand, de Bibliotheek Naarden-Bussum. Het openbare bibliotheekwerk in Muiden wordt verzorgd door ‘De Bibliotheek’ die verder de gemeenten Weesp, Wijdemeren en het Utrechtse Eemnes als werkgebied heeft. Wijdemeren ontstond door fusie van het Utrechtse Loosdrecht en de Noord-Hollandse gemeenten Nederhorst den Berg en ’s Graveland. Tussen Wijdemeren en Eemnes ligt nog Hilversum. Aanvankelijk zou Bibliotheek Hilversum meedoen aan de basisbibliotheekvorming in Muiden, Weesp, Wijdemeren en Eemnes, maar de partijen werden het niet eens, waardoor Bibliotheek Hilversum afhaakte en Eemnes nu een soort losse exclave van ‘De Bibliotheek’ is.

Bibliotheken in gesprek
Nu Muiden samen met Naarden en Bussum een nieuwe gemeente vormt, praten de bibliotheken over een mogelijke fusie. Gevraagd aan Barend Eikelenboom, directeur Naarden-Bussum, en Marian Buvelôt, directeur De Bibliotheek, hoe de stand is, antwoordde de laatste: ‘Als gevolg van de gemeentelijke fusie van de gemeenten Muiden, Naarden en Bussum wordt er door onze organisaties gesproken over mogelijke samenwerking tussen de twee bibliotheekorganisaties. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een fusie maar hierover is verder nog niets bekend.’

Andere samenwerking
De Bibliotheek werkt ook op een aantal gebieden samen met de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum. De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren vormen samen de zogeheten ‘BEL-gemeenten’. Deze drie kleine gemeenten hebben samen één ambtelijk apparaat gevormd dat in één gemeentekantoor zit, maar willen nog niet fuseren. Ook de grotere gemeente Huizen wil niet fuseren. De grootste gemeente in de regio, Hilversum, wil wel herindeling, maar daar zijn de andere gemeenten beducht voor.
Aanvankelijk zou ook de gemeente Weesp meedoen aan de fusie met Muiden, Naarden en Bussum, maar dat mislukte, waardoor Weesp nu naar het zuiden kijkt, naar de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. Deze gemeente ontstond uit een fusie van Loenen, Breukelen en Maarssen.

‘Opdracht onderzoek fusie’
‘Het gemeentebestuur van de gemeente Stichtse Vecht heeft de regiobibliotheek Angstel Vecht en Venen (AVV) opdracht gegeven te onderzoeken of een fusie met een nabij gelegen regiobibliotheek, in het bijzonder de Bibliotheek Het Groene Hart, zinvol en haalbaar is’. Dat meldde de Utrechtse gedeputeerde Mariëtte Pennarts op 4 juni in een memo(pdf, zie punt 4) aan de Statencommissie Wonen, Maatschappij en Cultuur (WMC). Het memo zei verder: ‘Hoewel dit een eerste stap is, kan er uit voortvloeien dat er in het Noordwesten van onze provincie een nieuwe grotere bibliotheekorganisatie ontstaat. De huidige situatie is zorgwekkend: het werkgebied van de organisaties afzonderlijk is klein en er is de afgelopen jaren flink bezuinigd. Een fusie kan meerwaarde hebben, het zou er voor zorgen dat de regiobibliotheek die dan ontstaat voldoende omvang heeft om de basistaken en de nieuwe taken goed uit te kunnen voeren.’

Onderzoek gestart
Bibliotheek AVV werkt behalve in Stichtse Vecht ook in de gemeente Ronde Venen (met o.a. de kernen Mijdrecht, Vinkeveen en Abcoude). Desgevraagd meldde Eric de Haan, directeur van Bibliotheek AVV, dat er onderzoek plaatsvindt naar samenwerking met buurbibliotheken, waarbij Het Groene Hart (met Woerden, Montfoort en Oudewater) wel als eerste in aanmerking komt. Het onderzoek is net begonnen en is gericht op samenwerking, niet op fusie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Wim Keizer
24-11-2014 11:05
Aanvulling:
Inmiddels is bekend dat "Gooise Meren" de naam wordt van de nieuwe gemeente die ontstaat uit fusie van Bussum, Naarden en Muiden.
Overigens gaat de fusie op 1 januari 2016 in en niet op 1 januari 2015.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie