HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Universiteit van Amsterdam sluit aan bij samenwerking digitalisering Koninklijke Bibliotheek en Google
07-10-2014
De komende twee jaar zal Google 100.000 unieke, vaak eeuwenoude boeken van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) digitaliseren . De UvA haakt daarmee aan bij de samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Google, die 235.000 titels uit de collectie van de KB online toegankelijk hebben gemaakt.
De boeken van de bibliotheek van de UvA komen zo online voor iedereen wereldwijd gratis beschikbaar via Delpher en via Google. Bas Savenije (Algemeen Directeur KB) en Louise Gunning-Schepers (voorzitter College van Bestuur UvA/HvA) tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst, zo meldt de KB in een persbericht.

Alle boeken van de UvA die in de komende twee jaar worden gedigitaliseerd zijn rechtenvrij, want van vóór 1874, en worden bewaard bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt, waar onder meer internationaal vermaarde collecties op het gebied van boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, cartografie, letterkunde, grafische vormgeving en zoölogie worden beheerd. Onder de te digitaliseren boeken bevindt zich een groot aantal unieke titels als Project om het water door de stad Amsterdam te doen loopen als een loopende rivier van Gerrit ten Sande uit 1765 en de Tractatus theologico-politicus van Benedictus de Spinoza uit 1670, zo meldt de KB.

De KB ging in 2010 een overeenkomst met Google aan om afspraken te maken over de digitalisering van boeken uit haar collectie. In april 2012 kwamen de eerste tienduizenden gedigitaliseerde boeken als resultaat van deze samenwerking beschikbaar via de catalogus van de KB. In april 2013 was dit aantal uitgegroeid tot zo'n 80.000, beschikbaar via de KB-webdienst Boeken.kb.nl, dat in november 2013 overging in Delpher.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie