HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Website voor lenen van boeken gelanceerd: Bieblio
19-10-2014
Vorige week vond de lancering plaats van de website Bieblio, die zichzelf ‘de grootste gedeelde boekenkast van Nederland’ noemt. Bieblio is een website via welke particulieren onderling boeken kunnen lenen en uitlenen.
Bieblio is een initiatief van Jipio. een platform voor onderling ruilen en delen. Johan Trip van Jipio zegt tegenover Emerce: 'Het platform is voortgekomen uit Jipio. Gebruikers gaven aan dat ze een specifiek platform wilden voor boeken en speelgoed.'

Deelname is gratis. Gebruikers kunnen zelf aangeven welke boeken ze uit willen lenen, aan wie, en voor hoe lang. De site is gekoppeld aan Facebook, zodat men boeken kan lenen van en uitlenen aan vrienden en vrienden van vrienden. Emerce stelt dat Bieblio uitgaat van twee inkomstenbronnen. Naast de gratis versie komt er ook een premiumversie voor vijf euro per maand, waarbij gebruikers de nieuwste boeken kunnen lenen. Bieblio levert zelf de vijf populairste boeken per maand. Daarnaast lenen boekhandels ook zelf boeken uit, maar daar moeten ze wel voor betalen. 'Het idee is dat we reclame voor ze maken als je een boek van ze leent,' aldus Trip tegenover Emerce.

Het platform heeft een Apple en Android app. Met de app kan men boeken toevoegen en zoeken op trefwoord of relatie. Gebruikers hebben de mogelijkheid een boek aan te vragen en met de planner wordt men ervan op de hoogte gebracht wanneer iets beschikbaar is en wanneer iets moet worden teruggebracht.

In een reactie op een stuk over Bieblio op WebBiebNL schrijft Johan Trip bij wijze van toelichting:  'Bij Bieblio betaal je geen verzendkosten. Als je een boek wilt lenen regel je dat onderling met je vrienden en zorgt dat je samen afspreekt voor een kop koffie of dat het boek op een andere manier bij je komt. Net zoals je naar de bieb of boekhandel toe moet fietsen om een boek te halen. Onze gebruikers zijn enthousiast over het idee dat hun boeken niet staan te verstoffen op de plank maar gelezen worden. Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld meer dan 100 boeken op de plank staan. In je eigen netwerk heb je al snel toegang tot meer boeken dan een gemiddelde bibliotheek heeft staan. Mensen zijn graag bereid hun boeken uit te lenen maar doen dat vooralsnog het liefste aan mensen die ze kennen en vertrouwen. Daarom is Bieblio gekoppeld met Facebook en leen je alleen boeken aan vrienden. Begin volgend jaar kan je ook inloggen met je e-mail.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie