HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Universiteit Twente: op internet neemt sociale ongelijkheid toe
25-11-2014
Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat het verschil in digitale vaardigheden tussen lager en hoger opgeleiden de laatste jaren is toegenomen. Universiteit Twente: 'Op het internet ontstaat een informatie-elite die verdacht veel lijkt op de bestaande sociale elite'.
De onderzoekers van onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente stellen dat het feit dat inmiddels 97 procent van de Nederlanders toegang heeft tot internet zou kunnen suggereren dat er nauwelijks sprake is van een digitale kloof, maar dat het tegendeel het geval is: ook op internet neemt sociale ongelijkheid toe. Onderzoekers Alexander van Deursen en Jan van Dijk stellen vast dat met name op het gebied van de inhoudelijke vaardigheden van informatiezoeken en iets bereiken met internet het verschil tussen lager en hoger opgeleiden de laatste jaren is toegenomen.

Niet alleen het verschil in digitale vaardigheden tussen lager en hoger opgeleiden neemt toe, ook constateren de onderzoekers dat mensen met een hogere opleiding zich in vergelijking met mensen met een middelbare of lagere opleiding steeds meer richten op toepassingen die hun maatschappelijke positie verbeteren. Aan de andere kant gebruiken mensen met lagere of middelbare opleiding het internet relatief meer als entertainmentmedium, aldus Universiteit Twente. Hoger opgeleiden gebruiken het internet meer om online opleidingen te volgen, in kennisnetwerken te participeren en veel nieuws te consumeren. Daarentegen gebruiken mensen met lagere opleidingen het internet relatief steeds vaker als entertainmentmedium en om te chatten, gamen, Facebooken en dingen te ruilen of te kopen.

Bestaande verschillen op de arbeidsmarkt, de politieke participatie en deelname aan het culturele leven worden door de verschillen in internetgebruik alleen maar groter. Op het internet ontstaat een informatie-elite die verdacht veel lijkt op de bestaande sociale elite, zo stellen de onderzoekers.

De onderzoekers  willen zich de komende jaren gaan richten op onderzoek dat helpt met het formuleren van beleid om deze zorgwekkende trend tegen te gaan.

Het onderzoek is beschreven in het artikel ‘Increasing inequalities in what we do online’ dat is gepubliceerd in Informatics and Telematics, en in het artikel ‘Internet skill levels increase, but gaps widen’ .


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie