HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ergon Textieldiensten krijgt bibliotheekpunt
03-12-2014
In samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven en de Bibliotheek Veldhoven worden boeken en tijdschriften op locatie laagdrempelig aangeboden en uitgeleend.
Vanmiddag wordt bij Ergon Textieldiensten in Veldhoven een bibliotheekpunt geopend waarmee de bestaande samenwerking tussen Ergon en de Bibliotheek Eindhoven wordt uitgebreid, zo wordt in een persbericht gemeld. Het betreft een pilot met het laagdrempelig aanbieden en uitlenen van boeken en tijdschriften op locatie die onderdeel is van een breder samenwerkingsverband gericht op de aanpak van laaggeletterdheid onder Ergonmedewerkers. De Bibliotheek Eindhoven werkt hierin nauw samen met de Bibliotheek Veldhoven.

Ergon Textieldiensten heeft 215 werknemers. Door op locatie een boekenkast met een selectie geschikte materialen te plaatsen voor de specifieke groep medewerkers, zorgen de Bibliotheek Eindhoven, de Bibliotheek Veldhoven en Ergon ervoor dat deze medewerkers laagdrempelig kunnen lenen en lezen. Het doel is het stimuleren van de taalontwikkeling van een groep mensen voor wie lezen doorgaans niet voor de hand liggend is.

‘Goed kunnen lezen, schrijven en spreken is essentieel voor Ergonmedewerkers om te functioneren in de maatschappij en op de werkvloer. Met zo’n 2200 medewerkers met een SW-indicatie, ruim 65 verschillende nationaliteiten en zeer uiteenlopende beperkingen is laaggeletterdheid iets waar Ergon ook mee te maken heeft. Het komt zowel voor bij autochtone als allochtone medewerkers.

Naast het bibliotheekpunt biedt Ergon al jarenlang wekelijks taaltrainingen aan voor haar laaggeletterde medewerkers in samenwerking met het Stercollege. Samen met de bibliotheken bevordert Ergon bibliotheekbezoek bovendien zoveel mogelijk. Zo krijgen laaggeletterde Ergonmedewerkers een rondleiding door de openbare bibliotheek, ontvangen zij van de bibliotheek een proefabonnement voor drie maanden en maken ze kennis met de mogelijkheden die de VoorleesExpress -waarbij vrijwilligers voorlezen in taalarme gezinnen- biedt voor hun kinderen’, aldus het persbericht.

Ergondirecteur Peter Quick: ‘Voor Ergon sluit deze samenwerking naadloos aan op onze strategie van arbeidsontwikkeling. Goede beheersing van de taal in woord en geschrift maakt een betere werknemer van je.’

Albert Kivits, directeur Bibliotheek Eindhoven: ’Het aanpakken van laaggeletterdheid oftewel het bevorderen van de leesvaardigheid is voor ons een kerntaak. Daarmee dragen we bij aan de persoonlijke ontwikkeling en de emancipatie van deze groep mensen.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie