HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief zetten samenwerking met Wikipedia voort
23-12-2014
De Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) zetten de samenwerking met Wikipedia voort, na goede ervaringen te hebben opgedaan met de in 2013 aangestelde Wikipedian-in-Residence.
KB en Nationaal Archief stellen dat de per oktober 2013 aangestelde Wikipedian-in-Residence Hay Kranen een brug heeft geslagen tussen de rijke collecties van beide instituten en het hergebruik hiervan op Wikipedia en bovendien de collectiespecialisten geleerd heeft hoe ze het beste met Wikipedia kunnen samenwerken. De samenwerking is zo goed bevallen, dat deze in 2015 wordt voortgezet.

De KB meldt dat het afgeronde project positief is geëvalueerd: het heeft in grote mate aan de verwachtingen voldaan. De kennis, vaardigheden en bewustwording over ‘Wiki en erfgoed’ binnen en buiten de instellingsmuren zijn vergroot. Wereldwijd zijn de content, expertise en data van beide instellingen breder toegankelijk en herbruikbaar gemaakt, aldus de KB.
Irene Gerrits, Directeur Collectie en Publiek bij het NA zegt hierover: 'Met hulp van de community hebben zo’n 12.500 beelden van het Nationaal Archief hun weg gevonden richting Wikipedia. Deze worden gebruikt in zo’n 21.000 artikelen die maandelijks 22 miljoen keer worden bekeken. Er ligt een enorm potentieel aan nieuw gebruik van ons historische materiaal!'

De KB en het NA hebben daarom besloten de samenwerking met Wikipedia voort te zetten en zullen in de toekomst onder andere meewerken aan projecten om meer en betere informatie over de Eerste en Tweede Wereldoorlog op Wikipedia te krijgen en er worden tienduizenden afbeeldingen uit de KB- en NA-collecties op het gebied van Nederlandse geschiedenis, politiek, samenleving en cultuur onder vrije licenties beschikbaar gemaakt.

Ook ziet de KB mogelijkheden de samenwerking met Wikipedia met ingang van 2015 uit te breiden naar de openbare bibliotheken. Lily Knibbeler, sectorhoofd Marketing & Diensten van de KB zegt daarover: 'De maatschappelijke waarde van de KB ligt in het bij elkaar brengen van mensen en informatie en dat geldt ook voor Wikipedia. Samen kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot meer informatie. We kunnen voortbouwen op de sterke relaties tussen openbare bibliotheken en Wikipedia. En daar profiteert uiteindelijk heel Nederland van, want meer dan 70% van de bevolking gebruikt Wikipedia wekelijks.'

Voor de volledige evaluatie van het Wikipedian-in-Residence-project en de wiki-plannen van beide instellingen voor 2015, zie hier (pdf).  Zie ook de projectsite voor actuele ontwikkelingen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie