De pensioenleeftijd voor werknemers in het openbare bibliotheekwerk gaat ingaand 1 januari 2015 in één keer van 65 naar 67 jaar. Mee laten schuiven met de verschuivende AOW-leeftijd vinden de sociale partners (Vereniging van Openbare Bibliotheken namens de werkgevers en vakbonden AbvaKabo en CNV Overheid namens de werknemers) te bewerkelijk.
Wie wil, kan nog steeds, net als nu, met vervroegd pensioen, bijvoorbeeld op de AOW-leeftijd, maar wie voor vervroegd pensioen kiest, bouwt minder op dan bij doorwerken tot de leeftijd van 67 jaar. Wie met vervroegd pensioen wil, moet dat minimaal twee maanden van tevoren zelf aanvragen. Op dit moment kan men vanaf 55 jaar met vervroegd pensioen. Nog niet bekend is of dit 57 jaar zal worden.
In de CAO Openbare Bibliotheken zal worden geregeld dat werknemers mogen doorwerken tot hun 67ste, ook degenen die al eerder dan met 67 jaar AOW zullen ontvangen. Dit zegt Rob Pronk, bestuurslid van het Pensioenfonds Openbare Bibliotheken (POB), in aanvulling op wat hij in de
VOB-ledenvergadering van 11 december meldde, naar aanleiding van vragen die gerezen waren.
Werknemers die geboren zijn in 1950, 1951, 1952, 1953 en voor 1 mei 1954 zullen, als een daartoe door de regering bij de Kamer ingediend wetsvoorstel doorgaat, volgens een nieuw schema steeds later dan met 65 jaar AOW ontvangen. Wie na 30 april 1954 geboren is, ontvangt AOW met 67 jaar. Zie
bijgaand bestaand schema, met daarin ook het wetsvoorstel en het nieuwe schema. Op de
site van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan men de AOW-datum vinden door de geboortedatum in te vullen.
Eerder AOW dan pensioen
Nieuw is in 2015 in het openbare bibliotheekwerk dat werknemers van voor 1 mei 1954 eerder AOW dan pensioen zullen ontvangen, als ze blijven doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd. Toen de verschuiving in 2013 begon, voor mensen die na 1 januari 1948 geboren werden, was het andersom: men ontving nog pensioen op de eerste dag van de maand nadat men 65 werd en de AOW kwam later.
Voor werknemers die na 30 april 1954 geboren zijn, geldt weer, net als voor de verschuiving van de AOW-leeftijd: pensioengerechtigde leeftijd = AOW-gerechtigde leeftijd.
In de huidige CAO is over beëindiging van het dienstverband in
artikel 70, lid 1f, geregeld dat het dienstverband wordt beëindigd 'indien de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en wel met ingang van de dag waarop hij aanspraak krijgt op een uitkering krachtens de Algemene ouderdomswet” (met nog een afwijkende bepaling voor personen die voor 1950 geboren zijn). Dit lid zal dus veranderen, daar de bepaling over de AOW er af gaat.
Lid g gaat over vervroegd pensioen.
VPL-regeling eindigt
Behalve het
in één keer verhogen van de pensioenleeftijd, hebben de sociale partners ook besloten de zogenaamde
VPL-regeling per 1 januari 2015 af te schaffen. VPL staat voor 'Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/Prepensioen en introductie Levensloopregeling'. Werknemers die aanspraak kunnen maken op de VPL-regeling, krijgen nog tot 15 juni 2015 - de datum tot waarop de huidige CAO verlengd is - de tijd om van dit recht gebruik te maken op basis van een overgangsregeling. Deze werknemers moeten dan zorgen dat vóór 15 april hun aanvraag is ingediend bij AZL, de pensioenadministratie van het POB. De VOB heeft dit meegedeeld in
een bericht (pdf) aan haar leden.
Sociale partners en
het POB komen nog met nadere voorlichting over de wijzigingen, inclusief de financiële gevolgen