HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Forse bezuiniging dreigt voor BplusC Leiden
12-01-2015
Het college van burgemeester en wethouders van Leiden wil fors bezuinigen op cultuur. Voor BplusC, waartoe de bibliotheek behoort, betekenen de plannen van BenW een bezuiniging van ruim 200.000 in 2016 en 300.000 euro jaarlijks vanaf 2017.
Het Leidse college wil in 2016 op de totale cultuurbegroting een bedrag van 350.000 euro schrappen en vanaf 2017 500.000 euro. Zestig procent daarvan moet door BplusC worden opgebracht en de resterende 40 procent komt voor rekening van diverse andere cultuurorganisaties, waaronder ARS Aemulae, Jazzfestival, Jeugdtheaterschool Leiden en Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland, Werfpop, Popronde, de amateurkunstverenigingen (Werkgroep Amateurkunst) en het Leiden International Film Festival, zo meldt de gemeente Leiden op haar website.

In het Leidsch Dagblad zegt bestuursvoorzitter Willem van Moort van BplusC, dat hij wist dat het besluit van BenW eraan zat te komen, maar het los daarvan zeer triest te vinden. Hij wijst er op dat BplusC sinds 2008 al 7 ton heeft moeten bezuinigen. Dat wordt nu dus een miljoen. BplusC ontstond in 2008 uit een fusie van de bibliotheek, de Leidse Volksuniversiteit, het Volkshuis en de muziekschool, Van Moort stelt in het Leidsch Dagblad nog niet precies te weten hoe de bezuiniging kan worden opgevangen. Van Moort: 'We zijn aan het kijken of we een nieuwe vestiging kunnen krijgen. We zitten nu in vijf panden binnen de singels. Als je daar één pand van kunt maken, is dat een optie.' BplusC krijgt momenteel een kleine 5,4 miljoen per jaar, waarvan een kwart gebruikt wordt voor huisvesting, aldus het Leidsch Dagblad.

Het Leidse college stelt tevens voor dat vanaf 1 mei het Leidse Muziekhuis en poppodium Qbus onderdeel gaan uitmaken van BplusC.

Verantwoordelijk wethouder Robert Strijk, zegt in een interview met Sleutelstad 93.7 FM dat aan de directie van BplusC is gevraagd om de komende twee maanden zelf met voorstellen te komen hoe de bezuiniging ingevuld kan worden, zodat die meegenomen kunnen worden in de in mei te verschijnen Kaderbrief. Met de Kaderbrief geeft de gemeente aan hoe zij de financiën op langere termijn op orde wil houden. Ook Strijk geeft aan dat de bezuinigingen waarschijnlijk gezocht kunnen worden op het gebied van de huisvestingskosten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie