HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Deloitte Predictions: e-books vervangen fysieke boeken niet
16-01-2015
In de voorzienbare toekomst blijven gedrukte boeken het grootste aandeel houden in de totale verkoop van boeken. In 2015 zal dat aandeel wereldwijd 80% zijn, in Amerika zal het iets onder de 80% liggen, maar in andere ontwikkelde landen en zich ontwikkelende landen ligt het percentage hoger. 
Dat zegt Deloitte in zijn ‘Technology, Media & Telecommunications Predictions’ (pdf) voor 2015. Onder andere de website INCT.nl (platform voor uitgeefexperts) besteedde aandacht aan het TMT-rapport. De voorspellingen over boeken staan in het hoofdstuk ‘Print is alive and well – at least for books’ (pagina 38-40).

Deloitte zegt ook dat de aversie die jongeren hebben tegen fysieke CD’s, DVD’s, papieren kranten en tijdschriften niet geldt voor fysieke boeken. In Amerika las 97% van de jongeren tussen 18 en 29 jaar in 2013 gedrukte boeken, wat boven het gemiddelde is van de totale bevolking. En ze lezen niet zomaar, maar doen het ook nog intensief.

Zien
Als redenen voor de voorkeur voor papieren boeken worden genoemd de geur, het willen verzamelen en de wens om volle boekenplanken te hebben. Maar het belangrijkste lijkt het omslag te zijn: je kunt zien en in handen houden wat je koopt en anderen kunnen zien wat je leest.
Ook een factor is dat langere teksten (boven 28 pagina’s) beter onthouden worden als ze van papier gelezen worden dan op een scherm.

Boekhandels
Dat papieren boeken belangrijk blijven, wil niet zeggen dat het ook goed gaat met de traditionele boekhandel: zo werden in Groot-Brittannië in 2013 40% van alle boeken (inclusief e-books) verkocht via online-boekwinkels.

Bottom line
De ‘bottom line’ (pag. 40) van de Deloitte-voorspelling over boeken is dat e-books papieren boeken niet op grote schaal zullen vervangen.

Andere onderwerpen van de Predictions zijn onder andere het internet van de dingen, drones, 3D-printing, batterijen voor smartphones en contactloos mobiel betalen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie