HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Heropening bibliotheek Haagse Schilderswijk vertraagd
19-01-2015
De heropening van Bibliotheek Schilderswijk in Den Haag, die gepland stond voor 1 april, is uitgesteld naar later dit jaar. Waarschijnlijk vindt de heropening nu plaats aan het eind van de zomer of in september.
In februari 2014 besloot de Haagse gemeenteraad de vestiging in de Schilderswijk weer te heropenen als een volwaardige wijkbibliotheek, na protesten uit de wijk. Ook was uit een evaluatie gebleken dat het aantal uitleningen fors gedaald was, van 66.000 naar 2000. De PvdA, die in 2011 voor sluiting had gekozen, speelde naar eigen zeggen een 'doorslaggevende rol' bij het aannemen van de motie van de Haagse Stadspartij, GroenLinks en de PVV om de bibliotheek weer te openen (waar ook de PvdD, Groep De Mos, SP en PvdE ID voor stemden). PvdA-raadslid Ray Ramnewash in 2013:  'Het sluiten van de bibliotheek twee jaar geleden zorgde voor veel boosheid en onbegrip in de wijk. In misschien wel de bekendste wijk van Nederland is de taalachterstand erg groot en is er veel armoede. De bibliotheek was een onderwijsmotor voor de Schilderswijk.'

Tot de sluiting van Bibliotheek Schilderswijk - en vijf andere wijkbibliotheken - was in 2011 besloten in het kader van de bezuinigingen die onder andere gerealiseerd moesten worden met het 'Spreidingsplan Haagse Bibliotheken'. De Schilderswijk kreeg een kleinere, door vrijwilligers gerunde, buurtbibliotheek ter vervanging van de in 2013 gesloten wijkbibliotheek.

De wijkbibliotheek komt weer op dezelfde locatie als voorheen, op de hoek van de Hoefkade en de Koningsstraat. Volgens Den Haag FM bedragen de kosten van de heropening minimaal 800.000 euro en is er daarnaast jaarlijks 500.000 euro nodig voor de exploitatiekosten. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de vestiging in de Schilderswijk op 1 april zou heropenen, maar in een brief aan de gemeenteraad (pdf) meldde verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller op 8 januari jl dat de heropening vertraagd is vanwege het feit dat het pand, dat twee jaar leeg heeft gestaan, flink moet worden opgeknapt. De bibliotheek laat op haar website de datum van de heropening open, maar Wijsmuller heeft het vorige week tegenover Den Haag FM over 'rond de zomer, begin september'.

Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag pleit nu, naar aanleiding van het besluit tot heropening van Bibliotheek Schilderswijk, ook voor een 'volwaardige heropening' van de gesloten wijkbibliotheek aan de Beresteinlaan, aldus dichtbij.nl.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie