HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken lanceren PoëzieBieb-app ter gelegenheid van Poëzieweek
27-01-2015
De Nederlandse bibliotheken lanceren ter gelegenheid van de Poëzieweek een app waarmee zowel leden als niet-leden gratis digitale dichtbundels kunnen lezen. De Poëzieweek vindt plaats van 29 januari tot en met 4 februari. 
De speciale PoëzieBieb-app biedt de mogelijkheid om voor de duur van vier weken gratis tien dichtbundels digitaal te lezen. Het gaat dan om bundels van onder anderen Gerrit Kouwenaar, Herman de Coninck, Judith Herzberg, Ilja Leonard Pfeijffer, Ellen Deckwitz, Hugo Claus en Jules Deelder. De app bevat naast de dichtbundels ook informatie over de dichters en filmpjes waarin enkele bekende Nederlanders vertellen over hun lievelingsgedicht.

Na vier weken verdwijnt de bundel uit de app, maar blijven de boeken – net als alle overige e-poëzie – te leen via het e-bookplatform (alleen voor leden van de bibliotheek).

De Poëzieweek, een initiatief van de CPNB, heeft dit jaar als motto: 'Met zingen is de liefde begonnen'. De week begint op 29 januari met de Gedichtendag. Voorafgaand aan de Poëzieweek wordt op woensdagavond 28 januari de VSB Poëzieprijs uitgereikt. Vanaf 2014 vinden ook de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats in de Poëzieweek. De week wordt op 4 februari feestelijk afgesloten met het Gedichtenbal.

Ilja Leonard Pfeijffer schreef dit jaar het Poëziegeschenk Giro giro tondo. Hij treedt o.a. op bij het Huis van de Poëzie in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen. Zijn dichtbundel De man van vele manieren is te lezen in de PoëzieBieb-app.
 
In het kader van de Poëzieweek worden door talloze bibliotheken activiteiten rond poëzie georganiseerd. Voor een overzicht, zie hier. Deelnemende bibliotheken delen tijdens de week ansichtkaarten uit met daarop een gedicht over het motto van de Poëzieweek.
 
De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Stichting Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Poëzieclub, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren, de Nederlandse Taalunie, Turing Foundation, VSBfonds, Boek.be en de CPNB. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie