HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Helmond-Peel opent Boekspot in Someren
28-01-2015
Morgen opent Bibliotheek Helmond-Peel haar eerste boekspot in de multifunctionele accomodatie (MFA) De Einder in Someren-Eind. 
'Met de boeken in een Boekspot kunnen bezoekers/bewoners van Someren-Eind iemand blij maken. Niet alleen met het boek zelf, maar ook door het delen van de leeservaring die je noteert in het boek. En je maakt jezelf blij door een ander boek mee te nemen,' aldus Bibliotheek Helmond-Peel in een persbericht.
 
Boekspots zijn kasten in scholen, theaters, verzorgingshuizen, bedrijven, MFA’s en horeca waar mensen boeken kunnen delen met anderen. 

Het idee van de Boekspots is ontstaan in Utrecht, als een initiatief van BiSC, in samenwerking met Bibliotheek Lek & IJssel, Regiobibliotheek Z-O-U-T en RegioCultuurCentrum Idea. Deze initiatiefnemers willen met Boekspots het leesplezier vergroten en laten zien dat lezen altijd en overal kan: Boekspots kunnen bijvoorbeeld op scholen, theaters, zorginstellingen en cafés geplaatst worden. Daarnaast krijgen boeken een tweede leven. Het gebruik van een Boekspot is gratis en er zijn (bijna) geen regels. 
De eerste boekspot werd drie jaar geleden geopend in Houten. Vanuit de provincie Utrecht verspreidt het concept Boekspot zich inmiddels gestaag over andere provincies.

Het concept van de Boekspots lijkt enigszins op de 'ruilbibliotheken' die de laatste jaren in opkomst zijn. Deze minibibliotheken ontstaan vaak als particulier initiatief, niet zelden ook na sluiting van een reguliere bibliotheekvestiging, zoals bijvoorbeeld in Sint-Maartensdijk (gemeente Tholen), waar de eigenaar van een cafetaria het initiatief nam tot een minibibliotheek. Het college Tholen stelde in oktober 2014 overigens ook al voor de collecties voor volwassenen van de op te heffen bibliotheekvestigingen aan de gemeenschap beschikbaar te stellen in de vorm van het concept 'bookcrossing'. 

In de Verenigde Staten zijn particuliere 'mini libraries' al langer een trend. In de VS zijn met name de Little Free Libraries populair, waarbij het meestal gaat om kastjes met enkele tientallen boeken die mensen in hun tuin bij de weg plaatsen. Vergelijkbare initiatieven in Nederland zijn Minibieb en Straatbieb.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie