HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Voorgenomen bezuiniging Bibliotheek Hof van Twente gehalveerd
02-02-2015
Bibliotheek Hof van Twente heeft met succes geprotesteerd tegen een voorgenomen bezuiniging die voor 2015 zou zijn neergekomen op 16.000 euro, oplopend naar 24.000 euro in 2018. 
Het college van de gemeente Hof van Twente was aanvankelijk van plan de uitname uit het Gemeentefonds voor e-books een op een door te berekenen op het subsidiebedrag voor Bibliotheek Hof van Twente (vestigingen in o.a. Goor en Delden), aldus Tubantia. Dat zou betekenen dat de bibliotheek dit jaar 16.000 euro zou moeten korten, oplopend naar 24.000 euro in 2018.
 
Directeur René Siteur van Bibliotheek Hof van Twente tekende echter bezwaar aan door erop te wijzen dat het argument voor eerdere bezuinigingen op de bibliotheek was dat er meer e-books geleend en gelezen zouden worden, waardoor de bibliotheek minder kosten zou maken. De bibliotheek voelde zich, kortom, ‘dubbel gepakt’, aldus Tubantia.
Siteur stelde tevens dat het landelijke bedrag dat vanaf 2008 beschikbaar was voor gemeenten met minder dan 30.000 inwoners voor de directie- en administratievoering van de bibliotheek, de zogeheten integratie-uitkering, per 1 januari 2013 naar de algemene middelen van het gemeentefonds zijn gevloeid, zonder dat dat op dat moment leidde tot een verhoging van de bibliotheeksubsidie. Het ging daarbij per gemeente om een bedrag van bijna 14.000 euro (zie ook dit bericht). Siteur voerde aan dat het onrechtvaardig is dat de korting vanwege de uitname uit het Gemeentefonds voor e-books nu wel een op een wordt doorgevoerd, zo stelt Tubantia.

Dit laatste argument is ook door Erna  Winters, directeur van Bibliotheek Kennemerwaard, met succes gehanteerd, zo meldde ze in een blogpost van 7 januari. Winters verwijst naar een brief die eerder door de Bibliotheek Deventer naar de gemeente was gestuurd.

Het college van Hof van Twente was overtuigd door Siteurs argumenten en besloot de voorgenomen bezuiniging te halveren, waardoor er dit jaar nu nog 8000 euro gekort moet worden, oplopend tot 12.000 euro in 2018.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie