HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Publicatie boek muziekbibliotheekwerk voor mensen met visuele beperking
05-02-2015
Op 12 februari verschijnt Muziek lezen met de vingers; de geschiedenis van het muziekbibliotheekwerk voor mensen met een visuele beperking. Het boek zal op die dag feestelijk gepresenteerd worden in de Bibliotheek Zwolle.
Publicatie boek muziekbibliotheekwerk voor mensen met visuele beperking
Tijdens deze bijeenkomst zullen inleidingen worden gehouden door onder meer een vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging van Muziekbibliothecarissen (NVMB) en een vertegenwoordiger van de Stichting Muziek voor Visueel Gehandicapten en ook zal de auteur van het boek, Ad van der Waals, een toelichting geven op inhoud en achtergrond.
Ad van der Waals, was van 1984 tot en met 1988 coördinator van het Centraal Orgaan Lectuurvoorziening voor blinden en slechtzienden en was vervolgens werkzaam in leidinggevende en beleidsmatige functies bij organisaties van en voor mensen met een visuele beperking.

Muziek lezen met de vingers beschrijft de geschiedenis van het muziekbibliotheekwerk voor mensen met een visuele beperking. 
In een toelichting bij het boek schrijft de auteur: 'Het bibliotheekwerk voor mensen met een visuele of andere leesbeperking is pas sinds 2007 officieel een onderdeel van het werk binnen het stelsel van openbare bibliotheken. Dat stelsel heeft sinds de jaren twintig een bibliotheekvoorziening met bladmuziek in zwartdruk gekend. Dat de dienstverlening met bladmuziek in braille ooit serieus begonnen is in een openbare bibliotheek en daar ruim dertig jaar een plaats heeft gehad is nauwelijks bekend. In de geschiedschrijving van de openbare bibliotheken is er betrekkelijk weinig aandacht aan muziekbibliotheekwerk gegeven. Aanleiding voor de auteur om - na zijn boek over de aangepaste lectuurvoorziening in het openbaar bibliotheekwerk - in dit boek ook uitgebreid de ontwikkeling van het muziekbibliotheekwerk in openbare
bibliotheken te beschrijven.'

Voor meer informatie over de bijeenkomst ter gelegenheid van de presentatie van het boek in Bibliotheek Zwolle, zie hier.

Zie ook nr 1 2015 van Bibliotheekblad, met daarin een dossier Aangepast lezen, waarin aandacht voor het bibliotheekwerk voor blinden en slechtzienden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie