HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Onderzoek: vroeg beginnen met voorlezen in het kader van BoekStart loont
06-02-2015
Ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voor de achtste maand voorlezen, hebben kinderen die hoger scoren op taal. Al met vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Heleen van den Berg en hoogleraar Adriana Bus, beiden verbonden aan de Universiteit Leiden. 
Heleen van den Berg heeft onlangs haar, onder leiding van hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus uitgevoerde, onderzoek naar de effecten van BoekStart afgerond en zal de uitkomsten ervan op maandag 9 februari presenteren tijdens een door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek georganiseerd congres in de Bibliotheek Den Haag.

Van den Berg onderzocht of ouders door BoekStart meer gaan voorlezen en of kinderen daardoor meer vooruitgaan in hun taalontwikkeling. Van den Berg concludeert in haar onderzoek, getiteld BoekStart maakt baby´s slimmer, dat BoekStart positieve effecten sorteert: een vroege start met voorlezen heeft effect op de taalontwikkeling van kinderen. Ouders zijn meer bekend met het aanbod aan babyboekjes en lezen meer voor aan hun baby. Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al aan baby´s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Van den Berg en Bus vonden dat BoekStart daarin verandering brengt. Onder invloed van het programma gaan meer ouders al vroeg voorlezen en dit stimuleert de taalontwikkeling, aldus BoekStart in een persbericht op Leesplein. Ook gaan ouders vaker met hun kinderen naar de bibliotheek.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het belangrijk is BoekStart aan alle nieuwe ouders aan te bieden. Als de baby vaak huilt en snel geïrriteerd is stellen veel ouders voorlezen uit, ook als ze zich van het grote belang van verbale interactie met de baby bewust zijn. Vooral deze baby´s profiteren ervan als hun ouders meedoen met BoekStart. De ouders van deze temperamentvolle kinderen blijken meer dan andere ouders interesse te tonen in BoekStart. Ze zijn op zoek naar tips en trucs om de dagelijkse omgang met hun kind te verbeteren.

Voor het aanvragen van een presentexemplaar van de publicatie BoekStart maakt baby´s slimmer, door Heleen van den Berg en Adriana Bus, kan men contact opnemen met Desirée van der Zander van Stichting Lezen.

Voor het programma van de bijeenkomst ter gelegenheid van de presentatie van het onderzoek, zie hier

Zie ook de publicatie Beneficial effects of BookStart in temperamentally highly reactive infants van Heleen van den Berg en Adriana Bus.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie