HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
BiblioPlus start samen met Rabobank en middelbare school leesproject 'Geld moet rollen'
12-02-2015
BiblioPlus is, in samenwerking met de Rabobank, scholengemeenschap Metameer en Van Lier Onderzoek, een project gestart dat erop gericht is jongeren de waarde van lezen te laten ervaren én ze te leren bewuster om te gaan met geld.
BiblioPlus (werkgebied onder andere: Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave) schrijft over het project: 'Scholen constateren steeds vaker dat de leesvaardigheid van leerlingen achteruit gaat. De middelbare school Metameer klopte daarom aan bij BiblioPlus. Samen zijn ze om tafel gegaan om een aansprekende aanpak en een daarbij passend onderwerp te selecteren. Een grote groep jongeren heeft hun geldzaken niet op orde en maakt al schulden. Vandaar dat het onderwerp financiële opvoeding al snel geboren was en er contact werd gezocht met Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen.'

In samenwerking met Van Lier Onderzoek - ontwikkelaar van de methode Identificerend lezen - is vervolgens het project ‘Geld moet rollen’ tot stand gekomen. De leerlingen kunnen kiezen uit een aantal fictieboeken over geld – of eigenlijk: over de invloed die geld kan hebben op je leven. 'De leerlingen lezen niet alleen het boek, maar krijgen in een vijftal lessen ook meer inzicht in geld, waardoor ze financieel bewuster worden. Er komt bijvoorbeeld een jongere in de klas die in de schulden zit of heeft gezeten. Hij deelt zijn verhaal en de leerlingen kunnen hem vragen stellen. Ook houden de leerlingen in een kasboekje hun inkomsten en uitgaven bij. Bovendien interviewen ze hun ouders over de financiën thuis,' aldus de initiatiefnemers.

'Met deze aanpak slaan Metameer, BiblioPlus en Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen twee vliegen in één klap. De leerlingen ervaren de waarde van lezen én ze leren bewuster om te gaan met geld,' aldus BiblioPlus.

Zie ook deze video, waarin Berita Cornelissen van Metameer en Paul van Royen, directeur BiblioPlus, aan het woord komen over het project.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie