HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Stichting Leenrecht en Vereniging van Letterkundigen uiten zorg over leenrechtvergoedingen schoolbibliotheken
19-02-2015
Stichting Leenrecht en de Vereniging van Letterkundigen (VvL) hebben zich tot de VOB gewend om hun zorgen kenbaar te maken over de snel afnemende incasso van leenrechtvergoedingen.  
Dit blijkt uit een bericht op de website van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB).

Het teruglopen van de leenrechtvergoedingen zou toe te schrijven zijn aan het verdwijnen van vestigingen en aan het ontstaan van nieuwe samenwerkingsvormen tussen openbare bibliotheken en scholen.
In het laatste geval is het mede toe te schrijven aan het feit dat uitleningen die door een schoolbibliotheek worden verricht onder uitsluitende verantwoordelijkheid van de onderwijsinstelling, niet leenrechtplichtig zijn. Uitleningen die in, bij of voor een school plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van de bibliotheek zijn echter wel leenrechtplichtig, zo meldt het VOB-bericht.

De VOB heeft met Stichting Leenrecht afgesproken VOB-leden nog eens te attenderen op de uitleg over leenrecht en de onderwijsvrijstelling via een ledenbrief (pdf).
Voor de Bibliotheek op school (dBOS) hebben SIOB en Stichting Lezen in 2012 een 'leenrechtadvies' (pdf) gemaakt over hoe het zit bij verschillende samenwerkingsvormen. (Zie ook de uitleg op de website van Stichting Leenrecht.)

Eind 2013 ontstond er, mede naar aanleiding van een blogpost van jeugdboekenschrijver Ted van Lieshout, met name onder schrijvers van kinder- en jeugdboeken enige onrust over de afdracht van leengelden voor bibliotheekcollecties in scholen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie