HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Assen bereikt ondernemers met BusinessBIEB
Hanneke Bruggeman
04-03-2015
Met de verhuizing naar De Nieuwe Kolk werd een van de opdrachten voor Bibliotheek Assen om met de digitale mogelijkheden nieuwe dienstverlening op te zetten. Een van de markten die de bibliotheek daarbij wilde gaan bedienen was de zakelijke markt. In 2014 werd daartoe de BusinessBIEB opgezet. 
Bibliotheek Assen bereikt ondernemers met BusinessBIEB
BusinessBIEB heeft een eigen magazine, business cards en een professionele uitstraling. Bibliotheek Assen heeft voor de dienstverlening aan ondernemers een eigen accountmanager in dienst, die geregeld opmerkingen te horen krijgt in de trant van: ‘Wat moet een bibliotheek nu met de zakelijke markt?’ Als bibliotheek heb je dus soms nog wel het een en ander uit te leggen aangaande je dienstverlening op dit gebied. Welke rol kan je invullen? Wat kan je voor bedrijven betekenen? Welke waarde kan je toevoegen? Welk probleem kan je voor hen oplossen?

Drie portefeuilles
Bibliotheek Assen heeft de dienstverlening aan de zakelijke markt vormgegeven in drie portefeuilles: Facilitair, Kennis en Verbinden.

In de portefeuille Facilitair stelt Bibliotheek Assen haar voorzieningen, met name die in De Nieuwe Kolk, beschikbaar aan ondernemers. Dan valt bijvoorbeeld te denken aan het faciliteren van de mogelijkheid tot het geven van eigentijdse presentaties à la Herman de Schermman op een mega touchscreen. Of aan het opnemen van een eigen bedrijfsjournaal in televisiestudio 1C. Toegevoegde waarde zit hem in unieke mogelijkheden van digitale vernieuwing.

De tweede portefeuille is Kennis. De bibliotheek beschikt over veel kennis en informatie die ook voor ondernemers interessant zijn. Media in de collectie en medewerkers op afroep, die ondersteund worden door een netwerk van kundige freelancers, zijn beschikbaar om hun kennis te delen en opleidingen te verzorgen. De specialisten van Bibliotheek Assen kunnen het MKB adviseren aangaande vragen als: Voorkomen dat uw bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime? Hoe maak je een goed LinkedInprofiel? Welk social-mediabeleid hanteer je als bedrijf voor je medewerkers? Hoe ga je in algemene zin als bedrijf om met social media? 

Verbinden doet de bibliotheek dagelijks, via onze diensten aan het publiek, door communicatiemiddelen ter beschikking te stellen en ook door inhoudelijke samenwerking. Langs deze weg kunnen ondernemers iedere maand in contact komen met de bijna 20.000 bezoekers van De Nieuwe Kolk. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld hun boodschap overbrengen via een van de zeven narrowcast-schermen in de bibliotheek of via presentaties op het themaplein of op een van de touchtafels.

Door op deze manier te werken snijdt het mes aan twee kanten. We voegen als bibliotheek waarde toe aan bedrijven en bedrijven waarderen de bibliotheek in haar rol (kennis, facilitair, verbinden) en dit is goed voor onze lokale maatschappelijke waarde. Wat belangrijk hierbij is dat bedrijven een zakelijke professionele houding en gedrag verwachten, geen gerommel in de marge. 
 
Businessbieb Assen 1 Businessbieb Assen 2

Ambassadeurs
Bibliotheek Assen en de lokale ondernemers weten elkaar steeds beter te vinden, met als resultaat dat we er ambassadeurs bij hebben. En het levert de bibliotheek een derde geldstroom op omdat bedrijven veel beter weten wat we allemaal doen en in het licht van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen willen samenwerken en willen investeren.

De Rabobank heeft bijvoorbeeld Project Q grotendeels gefinancierd, een project waarbij het gebruik van QR-codes centraal staat, en ABN Amro is een van de vaste sponsoren van de activiteiten rond de Kinderboekenweek. De extra activiteiten in Kinderboekenweek worden door een groep ondernemers omarmt en deze bedrijven bieden we als tegenprestatie bijvoorbeeld een maand een reclame-uiting op een van de zeven narrowcast-schermen in de bibliotheek aan. Of we bieden ze zakelijke abonnementen aan voor hun medewerkers.

Meerwaarde
Doordat de contacten op deze manier ook met het bedrijfsleven zijn aangehaald, kunnen sommige projecten waarvoor niet direct geld voor kan worden gecreëerd door sponsoring, worden ingezet als ‘barterproject’ (diensten of producten in ruil voor diensten of producten). Op deze manier financiert Bibliotheek Assen bijvoorbeeld het Voorleesontbijt, samen met lokale cateraars, die meerwaarde zien in deze vorm van zaken doen. 

Naast workshops voor bedrijven en ondernemers over onderwerpen als social media en cybercrime organiseert Bibliotheek Assen ook themaevents als de Warme Winterdagen Workshops en de Zinderend Zonnige Zomerworkshops, samen met bedrijven. Hierbij worden in samenwerking met ondernemers vijf verschillende inspirerende workshops aangeboden waarbij de collectie tot leven komt, geheel passend in een beleefbibliotheek. De ondernemers zijn enthousiast over deze aanpak en de deelnemers beleven een mooie avond. Bovendien maken ze op plezierige wijze kennis met de betreffende bedrijven. Voor veel bedrijven was dit een eerste kennismaking. Een veelgehoorde opmerking van ondernemers was: ‘Ik heb veel potentiële klanten ontmoet’. En het publiek liet weten ‘zeker een keer te komen kijken in jouw bedrijf’. En dit in combinatie met een goodie bag waarin opgenomen een voucher van elke ondernemer. Dergelijke activiteiten betekenen voor de ondernemers vaak uitbreiding van de klantenkring en het publiek heeft als lid van de bibliotheek een fantastische avond gehad.

Verder heeft de bibliotheek een ledenwerfactie opgezet samen met Het Goed, een kringloopbedrijf. Samen doen we via een loyaliteitsprogramma mee met de AsserPas.

Veel bedrijven hebben inmiddels de weg gevonden naar de facilitaire mogelijkheden van de bibliotheek en ze maken daar volop gebruik van.
Onze ervaring is dat je eerst moet zaaien en investeren in tijd om duidelijk te maken dat je meer bent dan een zalenverhuurboer en dat je meer doet dan alleen boeken uitlenen.

Dat doen we ook, liefst altijd met meerwaarde. Maar we zeggen natuurlijk niet nee als iemand alleen een ruimte wil huren. Als je weet over te brengen dat je toegevoegde waarde kan leveren, dan ga je oogsten.

Als Businessbieb.

Tekst: Hanneke Bruggeman, directeur Bibliotheek Assen
Foto's: Bibliotheek Assen
 
Zie ook het dossier Bibliotheek en arbeidsmarkt in nummer 2 van Bibliotheekblad (verschijning: 26 februari) en het digitale dossier Bibliotheek en arbeidsmarkt, met aanvullende informatie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie