Campagne Audiolezen gelanceerd
17-03-2015
Op 12 maart is tijdens een bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) door Stichting Aangepast Lezen, CBB, Dedicon en de Koninklijke Bibliotheek de campagne Audiolezen gelanceerd.
Audiolezen is een initatief van
Stichting Aangepast Lezen, CBB, Dedicon en de Koninklijke Bibliotheek. Deze vier organisaties trekken in 2015 gezamenlijk op om mensen te informeren over de mogelijkheden van Audiolezen en de rol van (Audio)lezen in de maatschappij. Zij zetten daartoe radiospotjes, online advertenties en social media-acties in. Daarnaast proberen ze het onderwerp ‘onbeperkt lezen’ via een PR-campagne op de maatschappelijke agenda te zetten.
Via de website van
Audiolezen kunnen mensen die bijvoorbeeld blind, slechtziend of dyslectisch zijn, op een laagdrempelige manier kennismaken met de collectie van Stichting Aangepast Lezen. Deze collectie bestaat uit ruim 70.000 gesproken boeken en een kiosk met circa 175 gesproken versies van populaire kranten en tijdschriften. Dit aanbod is exclusief beschikbaar voor mensen met leesbeperking. Om hier gebruik van te kunnen maken moet men geregistreerd staan als lid bij Stichting Aangepast Lezen.
Overigens voegt de KB hier in
een persbericht aan toe dat een deel van de collectie in de nabije toekomst ook beschikbaar zal komen voor klanten met een leesbeperking die lid zijn van de bibliotheek. Deze collectie wordt eerst geïntroduceerd via een ‘soft launch’ waaraan een dertigtal bibliotheken deelnemen. De betrokken bibliotheken worden hierover nader geïnformeerd. Wanneer dit succesvol verloopt, komt de collectie gesproken boeken ook beschikbaar voor andere geïnteresseerde bibliotheken, aldus de KB.
Voor
Android en
iOS is een nieuwe app beschikbaar waarmee Audiolezers onbeperkt toegang krijgen tot gesproken lectuur via hun smartphone of tablet.
Boeken, kranten en tijdschriften zijn zowel via streaming als download beschikbaar via de app Audiolezen, waardoor ze ook offline te beluisteren zijn. Bij de gesproken boeken die via Audiolezen beschikbaar zijn, ligt het standaard voorleestempo lager en zijn de teksten vlakker ingesproken, omdat dit door mensen met een leesbeperking als prettiger wordt ervaren, aldus de initiatiefnemers in
een persbericht.
Zie ook Bibliotheekblad, nr 1 2015, waarin in het kader van het dossier Aangepast Lezen het artikel 'Audiolezen: gesproken boeken toegankelijker dan ooit' verscheen.
Reacties op dit artikel (2)
Tonny van der Veeken
23-3-2015 16:42
Hoi,
bestaat er ook iets waarmee je op de televisie de tekst beter kan lezen,bijv,een witte achtergrond met zwarte letters voor de ondertiteling
groeten,Tonny
Stichting Aangepast Lezen
24-3-2015 12:03
Beste Tonny,
Er bestaan beeldscherm- / contrastvergroters. Beschikbaar bij verschillende leveranciers van leeshulpmiddelen.
Met vriendelijke groet,
Stichting Aangepast Lezen